Geen nanobuisjes zonder vergunning

Rotterdam, 6 nov. Amerikaanse bedrijven die nanobuisjes willen maken of importeren hebben daarvoor toestemming nodig van de overheid. Dat heeft de Environmental Protection Agency afgelopen week bekendgemaakt. Met de publicatie, volgens EPA een verduidelijking van staand beleid, wil het milieuagentschap benadrukken dat nanobuisjes moeten voldoen aan wet- en regelgeving voor nieuwe stoffen, ook al zijn ze gemaakt van een bekend materiaal: koolstof. De status van nieuwe stof betekent dat importeurs en fabrikanten EPA moeten informeren en op tijd moeten voorzien van informatie over de eventuele giftigheid ervan. Nanobuisjes zijn sterk en goed geleidend, maar ingespoten bij muizen kunnen ze een ontsteking veroorzaken die lijkt op het beginstadium van asbestkanker. Ook de Europese Chemierichtlijn REACH maakt sinds 8 oktober jongstleden onderscheid tussen koolstof nanobuisjes en andere vormen van koolstof. Deze wetgeving is alleen van toepassing als een fabrikant van een stof tenminste duizend kilogram maakt.