Geen eind aan strijd tegoeden IJslandse bank

Er is nog geen oplossing voor het conflict tussen het Rijk en de lagere overheden over spaartegoeden bij de omgevallen IJslandse bank Landsbanki.

Dertien provincies, gemeenten en waterschappen zijn gisteren niet overtuigd door het aanbod van minister Bos (Financiën, PvdA) en staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) om ‘samen op te trekken’ om geld terug te halen bij de bank, die in Nederland onder de naam Icesave opereerde. De bewindslieden willen vooraf geen garanties geven voor hun overleg met de IJslanders. „We zullen achteraf verantwoording afleggen”, zei Bijleveld.

De provincie Groningen en de gemeente Den Haag hebben zich teruggetrokken uit de groep van lagere overheden die – onder leiding van de provincie Noord-Holland – zelfstandig wil procederen. Dat besloten zij na een overleg met Bos en Bijleveld.

De minister van Financiën vreest dat een eigen rechtsgang van gemeenten en provincies zijn eigen onderhandelingspositie zal schaden. Bos opereert uit naam van de meer dan honderdduizend spaarders die geld bij de internetbank Icesave hadden gespaard. Afgelopen vrijdag dreigde hij besluiten van lagere overheden die tot juridische procedures leiden, te vernietigen. De rijksoverheid heeft die bevoegdheid.

Noord-Holland is met een verlies van 78 miljoen euro het hardst geraakt door de deconfiture van Landsbanki. Gemeenten en provincies hadden meer dan 200 miljoen euro bij Landsbanki gestald.

De Noord-Hollandse gedeputeerde Peter Visser, woordvoerder namens de lagere overheden, legt het kabinetsvoorstel morgen voor aan alle betrokkenen. „Het is geen aanbod waarvan je zegt: dat lost alles op”, aldus Visser. „We moeten een risicoanalyse gaan maken.”

De Zeeuwse energieproducent EPZ stapt uit de gezamenlijke actie van de lagere overheden, omdat het niet meer in het belang van het bedrijf zou zijn. Dat maakte EPZ, de eigenaar van de kerncentrale in Borssele, gisteren bekend. EPZ, dat 25 miljoen bij Landsbanki heeft uitstaan, zal nu op eigen initiatief proberen het geld terug te krijgen.