Druggebruik in Europa op hoogtepunt

Het druggebruik in Europa ligt op een historisch hoog niveau. Dat staat in het vandaag gepubliceerde jaarverslag van het EWDD, het drugsagentschap van de Europese Unie.

Van de bijna 500 miljoen inwoners van de Europese Unie gebruiken er 70 miljoen cannabis of hebben ooit cannabis gebruikt. Ongeveer 12 miljoen Europeanen gebruikte of gebruikte cocaïne, 9,5 miljoen ecstasy en 11 miljoen amfetamines. Het aantal probleemgebruikers van opiaten, meestal heroïne, ligt tussen 1,3 en 1,7 miljoen.

Jaarlijks overlijden in de EU tussen zeven en achtduizend mensen aan druggebruik. „Het is niet te tolereren dat ieder uur een van onze jonge medeburgers aan een overdosis overlijdt, en dat dit had kunnen worden voorkomen”, zegt Wolfgang Götz, directeur van het EU-drugsagentschap.

Volgens het agentschap zijn er aanwijzingen dat nog steeds mensen beginnen met het inspuiten van heroïne. In Estland, Litouwen, Oostenrijk en Roemenie is ruim veertig procent van de ‘spuiters’ jonger dan 25 jaar. Deze landen, maar ook Luxemburg en Griekenland, melden tevens een relatief hoog percentage dodelijke slachtoffers jonger dan 25. Götz: „We moeten prioriteit geven aan maatregelen die overdoses voorkomen en ons richten op risicovolle groepen, zoals ex-gevangen of mensen die na een behandeling terugvallen.’’

Het agentschap is ook bezorgd over de recordproductie van opium in Afghanistan in het afgelopen jaar. Dat kan het Europese heroïneprobleem namelijk aanwakkeren. „Er is waakzaamheid geboden’’, aldus Götz. Het spuiten van heroïne is tevens een belangrijke oorzaak van de verspreiding van infecties zoals het HIV –en hepatitis C-virus.

Aan het eind van dit jaar wordt waarschijnlijk een EU-drugsactieplan voor 2009-2012 goedgekeurd. De Europese Commissie roept daarin politie en douane op de grootschalige georganiseerde criminaliteit in de EU aan te pakken, maar ook de drugsroutes vanuit Afghanistan en Latijns-Amerika.

Ook zijn er plannen voor betere behandelingsprogramma's voor druggebruikers.

Het actieplan wordt niet door iedereen toegejuicht. „Het is een illusie te denken dat het probleem daarmee wordt opgelost”, zegt Tim Boekhout van Solinge, docent criminologie aan de universiteit van Utrecht. „Door meer controle en wetgeving wordt de handel lucratiever waardoor nieuwe spelers op de markt komen en de zuiverheid van drugs enorm varieert.”

De criminoloog pleit daarom voor opheffing van het verbod op druggebruik .