Drie dagen feest na kroning in Bhutan

Jigme Khesar Namgyel Wangchuck vlak na zijn kroning in het Tashichho Dzong-paleis in Thimphu. Met 28 jaar is de koning van Bhutan de jongste vorst ter wereld. Foto AFP The new king of Bhutan, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (C), walks at the Tashichho Dzong Palace grounds moments after his coronation ceremony in Thimphu on November 6, 2008. The isolated Himalayan kingdom of Bhutan crowned a new king, placing a charismatic Oxford-educated bachelor as head of state of the world's newest democracy. Twenty-eight year-old Jigme Khesar Namgyel Wangchuck also becomes the world's youngest reigning monarch. AFP PHOTO/PEDRO UGARTE
Jigme Khesar Namgyel Wangchuck vlak na zijn kroning in het Tashichho Dzong-paleis in Thimphu. Met 28 jaar is de koning van Bhutan de jongste vorst ter wereld. Foto AFP The new king of Bhutan, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (C), walks at the Tashichho Dzong Palace grounds moments after his coronation ceremony in Thimphu on November 6, 2008. The isolated Himalayan kingdom of Bhutan crowned a new king, placing a charismatic Oxford-educated bachelor as head of state of the world's newest democracy. Twenty-eight year-old Jigme Khesar Namgyel Wangchuck also becomes the world's youngest reigning monarch. AFP PHOTO/PEDRO UGARTE AFP

Bhutan, het kleine, grotendeels van de buitenwereld afgesloten boeddhistische koninkrijk in de Himalaya, viert drie dagen feest om de kroning vanochtend van zijn nieuwe Druk Gyalpo (Drakenkoning) – de 28-jarige, in Oxford afgestudeerde vrijgezel Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. Tijdens een ceremonie in de hoofdstad Thimpu, omlijst met godsdienstige rituelen en gezang van soetra’s, kreeg hij de kroon op zijn hoofd gezet door zijn vader, Jigme Singye Wangchuck.

Splinternieuw is het koningschap niet voor Jigme Khesar. Tot ontsteltenis van de hele natie kondigde zijn geliefde vader, die al op 17-jarige leeftijd tot de troon werd geroepen en volgende week pas 53 wordt, eind 2005 zijn aftreden aan. Een jaar later droeg hij de koninklijke verantwoordelijkheden al over aan zijn oudste zoon.

Ondanks zijn vroege pensionering heeft de oude koning een onuitwisbaar stempel gedrukt op het Land van de Donderdraak. En niet alleen omdat hij is getrouwd met vier zusters, die vanochtend allemaal aanwezig waren bij de plechtigheid. Hij was ook de bedenker van het Bruto Nationaal Geluk, het holistische concept dat welvaart niet louter kan worden gemeten in ‘eng-economische’ termen, maar dat ook moet worden gekeken naar het welzijn van de bevolking.

Maar bovenal zal koning Jigme Singye Wangchuck de geschiedenis ingaan als de vorst die zijn natie op nieuwe tijden voorbereidde door afschaffing van de absolute monarchie te gelasten.

Afgelopen maart mochten de kiesgerechtigden in Bhutan (650.000 inwoners, exclusief 100.000 gastarbeiders) voor het eerst naar de stembus om een parlement en premier te kiezen.

De oude koning zei dat juist deze tijd van rust en voorspoed uitermate geschikt is om de vreedzame overgang naar een constitutionele monarchie te maken. Daarmee onderscheidde Bhutan zich scherp van het andere (hindoe) koninkrijk in de Himalaya, Nepal, waar koning Gyanendra en zijn gevolg deze zomer oneervol hun paleis moesten ontruimen na verkiezingswinst van de vroegere maoïstische rebellen.

De officiële kroning vond vanochtend plaats in de Kamer van de Gouden Troon in een traditionele vesting waar regering en ook geestelijkheid zetelen. Grondwettelijk kan het parlement nu met tweederde meerderheid besluiten tot afzetting van de nieuwe koning. Maar de kans dat zoiets ooit zal geschieden, is verwaarloosbaar klein. Juist op advies van drie vooraanstaande astrologen is gewacht met de formele kroning tot de volgens de sterren gunstige datum van vandaag.

Dinsdag al kwamen de nieuwe bankbiljetten van duizend en vijftig ngultrum met de beeltenis van de nieuwe koning in omloop. Na de plechtigheid volgde een kroningsfeest in een stadion voor meer dan 20.000 mensen.