Del Piero wijst Juventus de weg in topper tegen Real Madrid

'Pinturicchio' Del Piero schiet met een effectvolle trap Juventus naar een 2-0 voorsprong tegen Real Madrid. (foto AFP) Juventus' forward Alessandro Del Piero kicks to score his second goal against Real Madrid during their Champions League football match at Santiago Bernabeu stadium in Madrid on November 5, 2008. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU AFP

Juventus heeft gisteren ook het tweede onderlinge duel in de groepsfase van de Champions League tegen Real Madrid gewonnen. De Italianen wonnen in Madrid met 2-0, door doelpunten van de oude Alessandro Del Piero, en zijn zeker van de volgende ronde. Real nog allerminst. Mede omdat in dezelfde groep H concurrent Zenit St. Petersburg met 2-0 van BATE Borisov won en nog maar twee punten achterstaat op de Madrilenen.

Real begon de wedstrijd tegen Juventus, dat de eerste wedstrijd al met 2-1 won, met een tegenvaller. Arjen Robben, die net als zijn landgenoten Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooy een basisplaats had, raakte in de warming-up geblesseerd en moest worden vervangen door zijn landgenoot Royston Drenthe.

Net als twee weken geleden in Turijn opende Del Piero in Madrid de score voor Juventus, in de 17de minuut, nadat Guti op het middenveld de bal aan de Italianen had weggegeven. Twee weken geleden scoorde Del Piero, die zondag 34 jaar wordt, met rechts. Nu schoot hij de bal met links achter doelman Iker Casillas: 0-1. Uit een vrije trap maakte Pinturicchio (vernoemd naar een Italiaanse kunstschilder) in de 67ste minuut 0-2 met een fraaie vrije trap.

De drie Nederlanders bij Real speelden een onopvallende wedstrijd. Rafael van der Vaart stond niet in de beginopstelling van trainer Bern Schuster. Hij viel in de slotfase in van voor Van Nistelrooy. Real kreeg weinig kansen tegen de weer goed gesloten verdediging van de Italianen, die na een slechte seizoenstart steeds sterker gaan spelen. De Madrilenen claimden twee maal een strafschop. Eerst na een overtreding op Raúl en later nadat een Italiaan de bal uit een schot van Van Nistelrooy tegen zijn hand kreeg. De Nederlandse scheidsrechter Pieter Vink liet doorspelen.

Van Nistelrooy werd in de slotfase vervangen door Van der Vaart. Sneijder had eerder al plaats moeten maken voor de Argentijnse aanvaller Gonzalo Higuain. Deze werd nauwlettend gevolgd door de nieuwe bondscoach van Argentinië, Diego Maradona. In de slotminuten kreeg Del Piero nog een kans op 0-3. Zijn schot ging naast.

Vlak voor tijd gunde Juventuscoach Claudio Ranieri Del Piero een publiekswissel. De Realfans gingen zelfs zover dat zij applaudisseerden voor de Italiaan.

Del Piero speelt al sinds 1993 voor Juventus. De 86-voudige international was er in 1996 bij, toen Juventus de Champions League won ten koste van Ajax.

Zelfs toen de Turijnse ploeg twee jaar geleden na een omkoopschandaal gestraft werd met degradatie naar de Serie B, bleef Del Piero de club van de Fiat-familie Agnelli trouw.

In dezelfde groep H boekte Zenit St. Petersburg, de ploeg van trainer Dick Advocaat, in Wit-Rusland een belangrijke overwinning. Topscorer Pavel Progrebjnak scoorde halverwege de tweede helft, de Portugees Danny vergrootte in de slotminuut de marge. Over drie weken ontvangt Zenit Juventus en gaat Real Madrid op bezoek bij BATE Borosov.

Arsenal liet in groep G de kans liggen om zich te plaatsen voor de tweede ronde. De Londense ploeg, met Robin van Persie in de gelederen, bleef thuis tegen het Turkse Fenerbahce op 0-0 steken. Van Persie was de grote uitblinker, maar miste een handvol kansen op een doelpunt. Zoals The Times vanochtend schreef: ‘He danced around Fenerbahçe, light on his toes, but failed to deliver the knockout punch.’

Gelukkig voor Arsenal, dat topscorer Emannuel Adebayor een paar weken moet missen door een blessure, verloor Dinamo Kiev thuis van Porto: 1-2.