De naaktscan

‘Deze tassen, daar zitten nog twéé flesjes in!” Net opgelucht dat we zonder gepiep de scanpoortjes van Schiphol voorbij zijn gekomen, schrikken mijn vriendin en ik op van de stem van een norse beveiligingsmevrouw: „Twéé flesjes!” Op de toon van een moeder die haar kinderen betrapt bij het stelen uit de koektrommel.

In al onze naïviteit dachten we opgevangen te hebben dat die vloeistoffenkomedie alweer verleden tijd was. Eurocommissaris Antonio Tajani had zoiets afgelopen zomer inderdaad afgekondigd, maar het neerslaan van voornemens in wetgeving verloopt trager dan het smelten van de poolkappen.

Sterker nog: laatst kwam Tajani met een in het diepste geheim gesmeed plan om de veiligheidskomedie tot een absurde climax te laten komen. Europa presenteert: de naaktscan. Voor uw en onze veiligheid gluren we voortaan dwars door uw kleren heen. Het erge is dat dit geen Koefnoen is, maar een bloedserieus voorstel van de Europese Commissie.

Ja, daarmee wordt het duffe lopendebandbaantje van de veiligheidsmedewerkers ineens een stuk aantrekkelijker. Je kunt je de stemming in de kantine al een beetje voorstellen. ‘Zag je die met die grote tieten in de rij? Gelijk maar een full bodyscan gegeven.’ ‘Wat hebben die Japanners toch kleintjes… Zet mij voortaan maar bij de vlucht naar Zimbabwe.’

De naaktscanner komt er niet. Voorlopig niet. Duitsland blokkeerde dit absurde plan. Opgelucht? Niet nu ik weet dat Nederland vierkant achter de naaktscan staat. Justitieminister Hirsch Ballin (CDA) ziet geen bezwaar. Zoveel zou er niet te zien zijn. „De beelden zouden in geen enkele kiosk omzet genereren.” Bovendien gaat men heel discreet te werk, en krijgt niemand toegang tot de beelden.

Dat laatste argument is niet vol te houden. Vorige week lag er weer een usb-stick met gegevens van 12 miljoen Britten in een parkeergarage. Een Schiphol-usb-stick met de full bodyscans van Yolanthe Cabau van Kasbergen zal moeiteloos zijn weg vinden op het wereldwijde web. Hirsch Ballin had moeten protesteren, niet alleen voor onze privacy, maar ook tegen de slinkse totstandkoming van het naaktscanplan. Tegen, tja… het gebrek aan transparantie.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts