Californië stemt voor verbod op homohuwelijk

De kiezers in Californië blijken dinsdag met een kleine meerderheid (52 procent) ingestemd te hebben met een verbod op het homohuwelijk. Daarmee is voor 18.000 homostellen die onlangs in deze staat zijn getrouwd, een onduidelijke juridische situatie ontstaan. Zij waren in het huwelijk getreden nadat het hooggerechtshof van Californië dit voorjaar juist had bepaald dat een eerder verbod onconstitutioneel was.

Dinsdag werden, tegelijk met de verkiezingen voor een nieuwe president en zetels in Huis van Afgevaardigden en de Senaat, in 35 staten ook referenda gehouden over wetsvoorstellen die waren voorgedragen door burgers of volksvertegenwoordigers. Gisterochtend was al bekend dat in Arizona en Florida meerderheden voor een verbod op het homohuwelijk hadden gestemd.

Later op de dag bleek dat ook in Californië, een staat die vaak juist voorop loopt bij vooruitstrevende maatschappelijke verandering, de homobeweging een gevoelige nederlaag had geleden. „Er is iets grondig mee mis om bij meerderheid te stemmen over de rechten van minderheden”, aldus de leider van de organisatie Freedom to Marry, die actie had gevoerd tegen Propositie 8.

De hoge opkomst van hispanics en Afro-Amerikanen zou slecht hebben uitgepakt voor de tegenstanders van het verbod. Onmiddellijk is het nu aangenomen verbod weer aangevochten voor de rechter.

De minister van Justitie van Californië, Jerry Brown, verzekerde gisteren dat al afgesloten huwelijken van kracht blijven. Maar sommige juristen zeiden te verwachten dat de geldigheid ervan zal worden aangevochten.

De gekozen president Obama is in het algemeen een voorstander van homorechten, maar niet van het homohuwelijk. Toch was hij een tegenstander van Propositie 8.

Alleen in de noordoostelijke staten Massachusetts en Connecticut is het homohuwelijk nu nog wettelijk toegestaan. Rhode Island en New York erkennen zulke huwelijken als ze elders gesloten zijn. (AP)