Burgerdoden Afghanistan bij aanval VS

Bij een luchtaanval van het Amerikaanse leger in de zuidelijk gelegen provincie Kandahar zijn veertig mensen om het leven gekomen, onder wie 23 kinderen en tien vrouwen. De aanval op het afgelegen dorpje Wech Baghtu was gericht op Talibaan, maar trof maandag een bruiloft. „Als er onschuldige burgers bij de operatie zijn omgekomen, dan bieden wij onze excuses en condoleances aan”, aldus een woordvoerder van Amerikaanse leger.

De Afghaanse president Hamid Karzai maakte noemde het incident tijdens een persconferentie waarin hij Barack Obama feliciteerde met zijn overwinning in de de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij drong er bij de VS op aan om te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen bij Amerikaanse luchtaanvallen. „Mijn eerste eis aan de nieuwe president van de VS is dat er geen burgerslachtoffers meer vallen. We kunnen de oorlog tegen het terrorisme niet winnen met luchtaanvallen.”

Afgelopen zomer kwamen bij een vergelijkbaar incident in het dorp Azizabad in het westen van Afghanistan 33 burgers om, zo heeft het Amerikaanse leger erkend na eigen onderzoek. Aanvankelijk ontkenden de VS dat er bij de actie burgerdoden gevallen waren. Volgens de Afghaanse regering kwamen negentig burgers om bij het incident in Azizabad.

Buurland Pakistan vroeg Obama gisteren om na zijn aantreden onmiddellijk een einde te maken aan de luchtaanvallen in het noodwesten van het land. Het Amerikaanse leger heeft daar vanuit Afghanistan sinds september enkele tientallen aanvallen uitgevoerd met onbemande vliegtuigjes. Talibaan-strijders en opstandelingen gebruiken het grensgebied als uitvalsbasis voor aanvallen op Amerikaanse militairen in Afghanistan. „Het maakt niet uit wie de president van de VS is, zolang hij de soevereiniteit van Pakistan niet respecteert zullen er anti-Amerikaanse sentimenten zijn”, stelde premier Yousuf Raza Gilani.

Uit een onderzoek van het Amerikaanse leger blijkt dat een Afghaanse politiecommissaris in juli opstandelingen heeft gesteund bij een aanval, waarbij negen Amerikaanse militairen omkwamen. (AP, BBC)