Breakfast in Washington

Een nieuwe president, zou dat nou ook change in de keuken van het Witte Huis betekenen? Zal wel even wennen zijn voor de koksbrigade. Weet je wat het lievelingsontbijt van Barack Obama is? Grits. Gekookte maïsgrutten met reuzel. En dat smaakt net zo griezelig als het klinkt.

Eigenlijk denk ik dat die grits best eens verzonnen zou kunnen zijn door een ijverige campagneleider. Maïs is namelijk authentiek Amerikaans armeluisvoedsel. En grits is het ultieme authentiek Amerikaanse armeluisvoedsel. Het gerecht stamt uit het zuiden van de Verenigde Staten, waar geen tarwe wilde groeien, maar wel maïs. Al in 1682 beschreef ene Tomas Ashe een gewas in Carolina, dat hij ‘Indian corn’ noemde: „It’s a Grain of General Use to Man and Beast.” Een klinkende pay-off die er niettemin nog honderd jaar over zou doen om echt aan te slaan. Pas halverwege de achttiende eeuw begonnen de kolonisten serieus maïs te verbouwen.

Sindsdien staan in de zuidelijke Amerikaanse staten niet alleen grits, maar een gamma aan maïsgerechten op het menu. Hush puppies bijvoorbeeld, gefrituurde maïsballetjes die zoet kunnen smaken of juist spicy. Johnnycakes, maïspannenkoekjes gebakken op een hete plaat. Mush, een pap van grof maïsmeel, die gegeten wordt met ahornsiroop. Corn pudding, een custard gemaakt van fijn wit maïsmeel.

En dan zijn er nog de talloze varianten op maïsbrood. De meest oorspronkelijke wordt spoonbread genoemd, een cakeachtig brood met veel eieren in het deeg. Sowieso hebben alle maïsbroden iets cakeachtigs. Maïs bevat ten eerste meer suikers dan tarwe, en ten tweede geen gluteneiwit. Dat laatste levert een wat lossere, kruimelige structuur op.

Onderstaand recept voor spoonbread komt uit het boek Culinaria USA. Als begeleider van barbecueribbetjes, zoals hij in het Zuiden wordt gegeten, vind ik het te machtig. Maar als ontbijt, nog nagloeiend van de oven en met een royale lik roomboter en bramenjam, smaakt deze goudgele cake, nou ja, presidentieel.

Voor 1 brood:

225 g grof maïsmeel (te koop bij natuurvoeding- en Italiaanse winkels)

725 ml melk

3 eieren

1 afgestreken eetlepel bakpoeder

30 g roomboter

Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe het meel, een theelepel zout en tweederde van de melk in een pan. Breng aan de kook, terwijl je voortdurend roert met een houten lepel. Draai het vuur laag en laat de maïspap een paar minuten zachtjes koken tot het een dikke massa is. Blijf vooral continu roeren. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud een minuut of vijf afkoelen. Roer achtereenvolgens de boter, het bakpoeder en de melk door de maïspap. Voeg daarna een voor een de eieren toe, terwijl je klopt met een garde. Schenk het beslag in een beboterde ovenschaal of, liever, in een springvorm, en strijk het glad. Bak het brood in 25-30 minuten gaar.

Praat mee over de Verenigde Smaken van Amerika op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke paddestoelenrisotto.

    • Janneke Vreugdenhil