BNP kan niet als enige achterblijven

De reputatie van BNP Paribas als de bank die overeind bleef terwijl de wereld instortte, moest wel een deuk oplopen op de dag dat beleggers beseften dat het gewoon een bank is als alle andere: als zij met dezelfde wapens wordt verwond, zou zij dan niet bloeden? De grootste bank van Frankrijk maakte in het derde kwartaal de winstverwachtingen niet waar, na voor 1,2 miljard euro aan crisis gerelateerde voorzieningen te hebben moeten treffen. Dit betekent niet dat het bedrijfsmodel zijn veerkracht heeft verloren. Maar het herinnert er wel aan dat de mondiale economische groeivertraging een calamiteit is die iedereen even hard kan treffen.

Op het eerste gezicht doet BNP het beter dan haar kleinere concurrent Société Générale. De nettowinst ging dit kwartaal met 55 procent omlaag, tegen een vrije val van de winst van SocGen met 84 procent. De verrassing was de omvang van de voorzieningen, waaronder een bedrag van 462 miljoen euro voor ‘twijfelachtige’ posities in obligatieverzekeraars en een bedrag van 512 miljoen euro voor met de ondergang van Lehman Brothers samenhangende verliezen, die aanzienlijk boven de verwachtingen uitkwamen.

Hoewel de omzet enigszins is afgenomen vergeleken met het derde kwartaal van 2007, is BNP erin geslaagd al haar operationele divisies in de zwarte cijfers te houden – inclusief de zakenbank, die het meest afhankelijk is van door de klanten gegenereerde inkomsten. De consumentenactiviteiten in Frankrijk en in het buitenland zijn gezien de omstandigheden solide gebleven. De zwakheden in Italië en bij de Amerikaanse dochter Bancwest waren verwacht.

BNP zegt zich prettig te voelen met haar kapitaalpositie en ziet geen noodzaak om nieuw kapitaal binnen te halen. De zogenoemde tier 1 ratio (een maatstaf voor de financiële gezondheid van banken) van 7,6 procent zou naar ongeveer 8 procent kunnen worden getild door de voortgaande overname van Fortis. Het zou ook nog iets kunnen stijgen na de verkoop aan de Franse staat van 2,5 miljard euro aan obligaties.

Maar het kernkapitaal van BNP – dat volgens berekeningen van Breakingviews op een lage 5,6 procent zou blijven staan – kan beleggers die op zoek zijn naar geruststellender kapitaalbuffers schrik aanjagen. Tot nu toe zegt de Franse regering slechts als laatste redmiddel aandelenkapitaal ter beschikking te stellen van banken die met een faillissement flirten. De banken zeggen daar ook niet op uit te zijn. Van de Europese banken geniet BNP nog steeds de laagste premies op haar credit default swaps (een soort kredietverzekeringen). Maar eens zal zelfs BNP het kernkapitaal wellicht moeten verhogen, als dat de prijs is voor het vertrouwen van de markt op de langere termijn.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Pierre Briançon