Bladen die je normaal lekker links laat liggen

Voor deze rubriek sta je altijd weer voor de keus: wat doen we deze week? Lijkt makkelijk, valt in de praktijk soms tegen. De opiniebladen? Doen we al zo vaak. Vrouwenbladen? Hebben we net gehad. Tuinbladen? Niet echt iets voor dit jaargetijde. Reisbladen dan? Dat ligt wel weer héél erg voor de hand. Daarom doen we het deze week eens helemaal anders: tijdschriften die je normaalgesproken lekker links laat liggen.

En die blijken er gelukkig genoeg te zijn. Zo is er het allereerste nummer van Kassa Magazines (tijdelijk: 1,99 euro).Nergens in het blad een voorwoord, dus maar even gebeld met hoofdredacteur Chris Buurs. Het blad is bedoeld, zo zegt hij, om „dingen te doen die niet in het tv-programma, in het radioprogramma of op internet kunnen. Zoals consumentenbondachtige tests. En het is voor de VARA natuurlijk een manier om nieuwe leden te werven”. Het tijdschrift moet vooral amuseren. „Het is iets dat je meeneemt in de trein, of naar de wc.”

Bij het eerste nummer is dat amuseren aardig gelukt. Het blad leest makkelijk, ziet er verzorgd uit, en behandelt uiteenlopende onderwerpen als matrassen, gadgets, koffiezetapparaten en camcorders. En het behandelt de vraag ‘waarom je vaak te veel betaalt als je via een internetwinkel koopt’. Antwoord: fabrikanten en importeurs dwingen webwinkels een hogere prijs te vragen, vooral bij huishoudelijke apparaten, tv’s en audio-apparatuur. Ze willen hiermee ‘gewone’ winkels beschermen omdat die showrooms en deskundig personeel hebben.

Ook minder bekend, maar wel een aanrader is Crimelink (9,50 euro). Misdaadverhalen met diepgang, zeg maar. Zo is er een een onderzoek van Leidse criminologiestudenten naar het beeld dat we van Joran van der Sloot hebben. Niet berecht door de rechter, toch veroordeeld door de enorme aandacht in de media. Verder een interessant verhaal over criminele pubers. Jongeren uit hogere sociale klassen zijn nét zo misdadig als die uit lagere klassen, maar komen er bij politie en justitie veel genadiger van af. En voor de liefhebber: een interview met Marcel Katee, volgens justitie ‘de financiële man’ van Holleeder. Katee zelf: „Het is waanzin.”

Voor mensen die meer van treinen, spoor en rails houden is er het dikke, kleurrijke blad Rail Magazine (6,10 euro), dat alweer aan de dertigste jaargang toe is. Verhalen over spoorwegen en modelspoor, maar allemaal erg technisch. Of snapt u deze zinnen wel? ‘Op 11 september 2008 rijdt de E 186 114 voor trein 1058 naar Rotterdam met gestreken pantografen onder de spanningssluis te Hoofddorp. De Prio-rijtuigen zijn nu eens in de goede volgorde gezet en worden omgeven door twee bakken ICRMm van NSR.’ Alternatief: bekijk de vele plaatjes.

Ook voor de liefhebber: het Weermagazine (4,45 euro), met onder meer klimaatverandering, oktober als terrassenmaand, en een verhaal over de Elfstedentocht van de hand van weerman Reinier van den Berg. Het kan nog altijd, stelt hij. Maar omdat het gemiddeld 1 tot 2 graden minder hard vriest, duurt het langer. Maar, zegt hij, ook bij zachte winters is er genoeg te genieten: „Denk aan de oogverblindend mooie rijpochtend van zaterdag 22 december vorig jaar!” Zegt mij niks, eerlijk gezegd.

    • Oscar Vermeer