Allerrijksten beperkt geraakt door kredietcrisis

Bezoekers van het feestje ter gelegenheid van de presentatie van de Quote 500, gisteren in Amsterdam, wachten op een limousine. Foto’s Maarten van Haaff en het thema was goud. FOTO MAARTEN VAN HAAFF Haaff, Maarten van

De klappen op de wereldwijde aandelenbeurzen in het jaar van de kredietcrisis hebben de rijkste landgenoten niet schrikbarend hard geraakt. Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde Quote 500, de jaarlijkse rijkenlijst van maandblad Quote.

Het aantal stijgers op die lijst ligt met 328 vele malen hoger dan het aantal dalers (81). Het totale vermogen van de 500 rijkste Nederlanders nam toe met ruim 6 procent tot 145 miljard euro. Niet helemaal in overeenstemming met de algehele rendementstrend. Wereldwijd verloren de belangrijkste aandelenbeurzen tussen de 30 en 50 procent.

Deel van de verklaring: de rekenaars van Quote sloten hun boeken op 1 augustus, toen de rampzalige beursmaanden september en oktober nog moesten komen. Toch zag ook in de Quote-lijst een aantal miljonairs (en miljardairs) hun rijkdom flink slinken. Met name diegenen die hun vermogen voornamelijk in één – beursgenoteerd – bedrijf hebben zitten: Charlene de Carvalho-Heineken, Frits Goldschmeding (Randstad) en Ralph Sonnenberg (Hunter Douglas) verloren honderden miljoenen, net als de oprichters van TomTom.

Tot de winnaars behoren ruim twintig nieuwkomers. Onder hen opvallende representanten van het flitskapitalisme waaraan door de kredietcrisis een einde lijkt te komen. David Slager is een van de partners van Atticus Capital, het Amerikaanse hedgefonds dat miljarden verdiende door zich actief te roeren bij beursgenoteerde bedrijven, onder meer bij de Britse bank Barclays en Deutsche Börse. Hij komt binnen op plaats 73 met een geschat vermogen van 337 miljoen euro. En hij is pas 36.

Debutant met 180 miljoen euro is Rob Thielen, plaats 170. Hij is oprichter en directeur van het Nederlandse private-equityfonds Waterland, dat 1,4 miljard euro onder beheer heeft. Daaronder een deelneming in JVH Gaming (gokkasten), Health City (fitness) en Fa-med (medische facturen).

Officieel niet nieuw op de lijst, maar wel met een aparte notering zijn zes erfgenamen van de twee jaar geleden overleden ondernemers Frits en Paul Fentener van Vlissingen van het SHV-concern (energie, groothandel, beleggingen). De twee dochters van Paul, Alicia en Tannetta Fentener van Vlissingen staan voor ieder 1,3 miljard euro op de lijst. De vier kinderen van Frits (Harold, Marthe, Cisca en Annemiek) beschikken volgens Quote ieder over 640 miljoen euro. De redactie citeert uit een notarieel document over het testament van hun vader.