Alle opera's van Puccini op zesendertig cd's

cd opera Puccini:diverse boxen, Vissi d’arte, Nessun dorma *****

cd opera

Puccini:diverse boxen, Vissi d’arte, Nessun dorma *****

Het gaat al jaren niet goed met de platenmaatschappij EMI, maar het glorieuze verleden dat vastligt in de imposante backcatalogue komt voortreffelijk van pas in het Puccini-jaar 2008. Het Puccini-jaar begint officieel pas op 22 december: dan is het 150 jaar geleden dat Giacomo Puccini werd geboren in Lucca. De wereldwijd immens populaire Italiaanse operacomponist en kettingroker, die operabezoekers zoveel tranen deed wegpinken, overleed tijdens een behandeling aan keelkanker op 29 november 1924 in Brussel.

EMI herdenkt Puccini met in totaal 36 cd’s. De box Puccini The Operas (zeventien cd’s) maakt duidelijk dat Puccini niet altijd succes had: van zijn eerste opera Le Villi klinken slechts vijf nummers. En Edgar – zijn tweede – ontbreekt. Maar verder zijn hier al zijn opera’s, van Manon Lescaut tot de onvoltooid gebleven Turandot, ook de minder bekende stukken La fanciulla del West en La Rondine uit zijn middenperiode. Vrijwel zonder uitzondering zijn al die uitvoeringen legendarisch, met sopranen als Victoria de los Angeles, Montserrat Caballé, Birgit Nilsson en Maria Callas, tenoren als Carlo Bergonzi, Jussi Björling, Nicolai Gedda en Neil Shicoff en de bariton Tito Gobbi.

En zeker de andere box met vijftien cd’s behoort tot het muzikale werelderfgoed: Maria Callas: The Complete Puccini Studio Recordings. Drie Tosca’s telt deze box, waarvan één Londense uit 1964 een live-opname is, dus eigenlijk een bonus. Van Tosca’s van Callas kan men er immers nooit genoeg hebben. De andere opnamen met Callas zijn: Madama Butterfly, La Bohème, Turandot en Manon Lescaut. Tot het allermooiste en roerendste hoort La Bohème (1958) met tenor Giuseppe di Stefano en dan speciaal de eerste en de derde acte. Wat beginnen hun groots en pathetisch gezongen scènes toch klein en intiem. En wat wordt de beschroomd ontloken liefde weer snel en hartverscheurend weggegooid.

Dan zijn er nog twee dubbelcd-uitgaven. Vissi d’arte is een verzameling van liefdesaria’s, gezongen door Maria Callas. Deze dubbel-cd is te beluisteren als een sampler, een introductie op de complete Callas-box.

De dubbel-cd Puccini 2008 Nessun Dorma biedt een gevarieerdere kijk op Puccini met ook meer zangers van nu, zoals Alagna, Gheorghiu, Villazón en Domingo. Maar ook hier ontbreekt Callas niet, uiteraard met Vissi d’arte. Wie alle 36 EMI-cd’s beluistert, hoort zes keer Vissi d’arte. Puccini wilde ooit zijn beroemdste aria schrappen, dus kunnen we er niet genoeg naar luisteren.

Kasper Jansen

    • Kasper Jansen