Aegon: extra buffer van 1,5 miljard

Verzekeraar Aegon zal dit jaar 1,5 miljard euro aan kapitaal vrijmaken om een extra buffer te vormen tegen de slechte marktomstandigheden. Het vrijmaken van kapitaal moet ervoor zorgen dat Aegon een kapitaalniveau behoudt waardoor het de hoge AA-kredietbeoordeling kan behouden.

Het concern maakte dit vanmorgen bekend tijdens de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal.

Aegon was een van de vele financiële instellingen die de afgelopen maanden in problemen kwamen. Om ervoor te zorgen dat het kernkapitaal van de groep sterk bleef kreeg het vorige maand een kapitaalinjectie van 3 miljard euro van de Nederlandse overheid. De injectie volgde op een dramatische daling van de koers van Aegon, die in een maand ongeveer halveerde.

Aegon zei vanmorgen dat er – zoals verwacht – in het derde kwartaal een nettoverlies werd geleden van 329 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2007 werd nog een winst geboekt van 541 miljoen euro. Het verlies werd vooral veroorzaakt door afboekingen en veel lagere dan verwachte resultaten op bepaalde producten, zoals alternatieve beleggingen.

Aegon zei ondanks de crisis door te gaan met de strategie die de nieuwe topman Alexander Wynaendts in juni presenteerde. De Nederlander zei toen onder meer dat hij kapitaal uit het bedrijf wilde vrijmaken om te investeren in opkomende markten waar Aegon de komende jaren flinke groei verwacht. „Wij verwachten dat Oost- en Centraal-Europa onze topregio wordt de komende tien jaar”, zei financieel directeur Jos Streppel vanmorgen tijdens een toelichting op de cijfers. Aegon haalt het grootste deel van de winst nu uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland. Het concern is al enige jaren bezig om uit te breiden naar markten waar de verzekeringsbranche nog onderontwikkeld is.

Aegon wil deze strategie sneller doorvoeren, ook in verband met de onstabiele financiële markten. In het derde kwartaal werd al 729 miljoen euro aan kapitaal vrijgemaakt en in het vierde kwartaal denkt Streppel nog eens 600 tot 800 miljoen euro vrij te maken.

Streppel zie dat er een goede kans is dat minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) nog deze week bekendmaakt welke commissarissen hij bij Aegon neerzet namens de staat.