'Aanpak van overgewicht niet effectief'

Nederland, Amsterdam, 19-07-2007 Kleding, lingeriewinkel voor grote maten, speciaalzaak 'Mateloos'. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

„Minister Klink pakt overgewicht niet effectief genoeg aan”, zegt Paul Rosenmöller, voorzitter van Convenant Overgewicht. „We zitten in een cruciale fase. Als er niets gebeurt, hebben we een groot probleem.”

Rosenmöller presenteerde vandaag tijdens de Nationale Balans Top het jaarverslag van het Convenant, een gezamenlijk initiatief van organisaties en overheid om overgewicht tegen te gaan. Hij deed daarbij een oproep aan Klink (Volksgezondheid, CDA).

Volgens het medisch onderzoeksinstituut CBO vertoonde 47 procent van de volwassenen in 2007 overgewicht. Rosenmöller: „Er zijn veel bedrijven en instanties die overgewicht willen tegengaan. Iemand moet ze leiden.”

Dit probleem is „ moeilijk op te lossen” omdat het begint bij voeding waarvan de consument niet weet of het gezond is of niet. Inmiddels bestaat er een Ik Kies Bewust (IKB) gezondheidslabel voor A-merken in supermarkten. Hier doet Albert Heijn niet aan mee omdat het bedrijf een eigen gezondheidslogo heeft, het klavertje. Bovendien worden andere eisen gesteld aan de producten.

Voormalig staatssecretaris van VWS Clemence Ross, nu voorzitter van de stichting IKB, vindt het belangrijk dat de eisen identiek worden. „Dan kunnen ze later misschien samengevoegd worden en het is duidelijker.” Een woordvoerder van Albert Heijn: „Voorlopig niet. Ons gezondheidslogo staat op producten die écht gezond zijn. Het IKB-logo staat ook op producten als koek en gebak.”

Rosenmöller noemt dit een goed voorbeeld van hoe twee partijen langs elkaar heen werken terwijl gezamenlijk meer kan worden bereikt. „Dat ontstaat alleen als Klink het met zijn invloed als minister aanjaagt.”

Niet alleen bedrijven moeten van Rosenmöller beter samenwerken, ook verschillende ministeries. „Want dit probleem raakt iedereen in Nederland. Sociale Zaken moet weten dat gezonde werknemers minder ziek zijn en meer geld opbrengen. Datzelfde geld voor gezonde leerlingen die hogere prestaties neerzetten.”

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid geeft Rosenmöller deels gelijk. „Ministeries en bedrijven kunnen beter samenwerken en ons ministerie is dan de aangewezen coördinator. Maar we moeten wel goed kijken welke ingrepen van de regering averechts gaan werken. Dat onderzoeken we nu.” Minister Klink komt in januari met een visie op de aanpak van de overgewichtsproblematiek.

„Typisch Nederlands”, vindt Rosenmöller. „We moeten nu grote stappen nemen, niet polderen.” Hij wijt de trage aanpak aan het feit dat politici niet doorpakken. „Als we zo doorgaan is het voor de volgende generatie té urgent.”

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Overgewicht

In het artikel Aanpak van overgewicht niet effectief (6 november, pagina 2) staat dat het Ik Kies Bewust gezondheidslabel alleen voor A-merken in supermarkten is. Alle producten, dus ook huismerken, kunnen het gezondheidslabel krijgen en het logo wordt ook gebruikt in de catering.

    • Sander Zurhake