Ze zitten om me te springen

Starters op de arbeidsmarkt maken zich geen zorgen over het krijgen van werk, bleek op het Spits Nobiles Careerevent.

Terwijl daar toch genoeg reden voor lijkt te zijn.

Vooral de prognoses voor economische beroepen zijn niet goed. Foto Peter Hilz Nederland, Rotterdam, 15 oktober 2008, gesloten, Financieel advies, adviesbureau Etab gesloten winkel R'dam. te koop te huur leegstand winkelpand gesloten adviesbureaus Assurantietussenpersonen economie zakelijke dienstverlening verzekeringen adviseurs Verzekeringskantoren beleggen spaartegoed spaargeld burger burgers veilig rente adviseur advies savings bankencrisis banking crisis, money geld spaargeld stadsgezicht stad straatbeeld consument markteconomie bestedingspatroon koopkracht recessie afzwakkende economie economische indicatoren teruggang consumentenvertrouwen daalt dalen conjunctuur voorspellen voorspelling tegenwind uitgeven economic growth figures declining consumer purchasing power employment growth vertrouwensindices spending money consumer spending pattern purchasing power recession economy economic indicators decline consumer confidence drops fall foto: Peter Hilz Hilz, Peter

Voor Marcel Leyten (23) uit Breda kwam de kredietcrisis op een hoogst ongelegen moment. Een paar dagen voordat hij zijn vaste contract kon tekenen bij een detacheringbedrijf werd hij gebeld. „Er was per direct een vacaturestop ingelast. Wegens de kredietcrisis.”

Leyten is een van de bezoekers van het Spits Nobiles Careerevent, dat afgelopen vrijdag en zaterdag in de Utrechtse Jaarbeurs werd gehouden. Studenten en starters netwerkten op de beurs met 185 bedrijven en opleidingen in de sectoren ICT, techniek, juridisch en financieel. Iedere sector had een gedeelte op de grote beursvloer dat werd aangegeven met felgekleurde vlaggen en borden. Het thema van het financiële gedeelte van de beurs was ‘werken tijdens de kredietcrisis’. Maar daar werd verrassend weinig over gesproken.

Ambities van studenten en wat bedrijven ze bieden, zoals de mogelijkheid om de afstudeerscriptie tijdens een stage te schrijven, waren de voornaamste gespreksonderwerpen.

„Studenten vragen niet veel over de kredietcrisis en de invloed op ons vacatureaanbod”, zegt Vincent Gruppen (29), recruiter bij de Rabobank. „Ik heb niet het gevoel dat ze bezorgd zijn.”

Dat bleek ook uit een door Nobiles afgenomen enquête op het evenement onder zevenhonderd bezoekers. Bijna 80 procent denkt dat de kredietcrisis geen invloed heeft op de kansen op de arbeidsmarkt. Ruim 60 procent verwacht binnen drie maanden na het afstuderen een baan te hebben. En 39 procent denkt zelfs dat werkgevers om instroom „zitten te springen”.

Maar de arbeidsmarktperspectieven zijn door de kredietcrisis toch écht niet goed, volgens Frank Cörvers, arbeidseconoom aan de Universiteit Maastricht. Hij maakt prognoses over welke beroepen het goed gaan doen op de arbeidsmarkt. En dat zijn volgens hem vooral niet de economische beroepen waarbij je een ondersteunende of een staffunctie vervult.

Cörvers: „Bedrijven en banken moeten bezuinigen en zijn voorzichtiger met het aannemen van starters. Vooral in functies waarvoor geen specifieke kennis nodig is. Contracten voor onbepaalde tijd worden niet veel verstrekt. Als ze mensen aannemen, zal bijvoorbeeld worden gekort op secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor traineeships is ook minder geld.”

Alexa Krayenhoff (25) uit Amsterdam is bezig met de master business studies aan de Universiteit van Amsterdam en zoekt op de beurs naar een traineeship. „Ik verwacht dat bedrijven nu minder geld hebben voor nieuwe krachten en trainees”, zegt Krayenhoff. „Toch denk ik dat ik snel een baan vind. Bedrijven hebben altijd nieuwe mensen nodig.”

Dat is wat de recruiters uitdragen. Hun veelbelovende woorden (‘binnen ons bedrijf krijg je de kans te groeien’), gadgets, slogans en prijsvragen moeten starters verleiden op gesprek te komen. „Bedrijven kijken op zo’n beurs wie zij in de toekomst kunnen benaderen”, verklaart Cörvers. „Nu zijn ze nog voorzichtig met het aannemen van nieuwe mensen, maar op lange termijn hebben ze weer hogeropgeleiden nodig.”

Sanne de Klein (23) uit Eindhoven kijkt sip naar de folders in haar rode, plastic tasje. „Eigenlijk heb ik weinig aan deze beurs”, zegt de bijna afgestudeerde hbo-studente communicatie. „Bij Randstad hoorde ik dat er in mijn beroepsveld bijna geen banen zijn, maar ik maak me nog maar niet te veel zorgen. Ik kan altijd nog uitzendwerk doen totdat de crisis voorbij is.”

    • Forra de Jong