Wraakepos mengt genres

DVD

Sukiyaki Western Django

Regie: Takashi Miike€ 15,99 **

„Of all base passions, fear is the most accursed.” (Shakespeare, Henry VI) Cultregisseur Takashi Miike is nergens bang voor: in Sukiyaki Western Django combineert hij achteloos Henry VI, Sergio Leone’s For a Fistfull of Dollars en Kurosawa’s samoeraifilm Yojimbo. Miike neemt dat combineren letterlijk: de film speelt zich af in een dorpje dat tegelijk elfde-eeuws Japan en Wilde Westen is, met als wapens revolvers, samoeraizwaarden en Middeleeuwse kruisbogen. Twee bendes, de Roden en de Witten, staan elkaar naar het leven, de dorpelingen lijden en weldra heeft iedereen een wraakmotief. Sukiyaki Western Django is één grote gimmick, een uitstalkast van filmquotes. Dat past helemaal in het straatje van genremixer Quentin Tarantino, die in een bijrol speelt. Als curiositeit is het best interessant, als film minder: daarvoor is dit derivaat van derivaten te kunstmatig. Rest een wraakepos met erg veel karakters die in logische volgorde en op bevredigende wijze overlijden zonder dat je daar warm of koud van wordt.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol