Winst BNP Paribas gehalveerd

Door de onrust op de financiële markten is de winst van de Franse bank BNP Paribas in het derde kwartaal meer dan gehalveerd. De nettowinst kwam uit op 901 miljoen euro, 56 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat was ongeveer 100 miljoen minder dan analisten hadden verwacht. De inkomsten bleven met 7,6 miljard nagenoeg gelijk.

De gevolgen van de financiële crisis dwongen de grootste bank van Frankrijk een flink bedrag opzij te zetten om slechte leningen af te dekken. Daardoor kwam het operationele verlies bijna 2 miljard euro lager uit. Dat was het bedrag dat de bank aan voorzieningen moest treffen op risico’s die ze heeft uitstaan op onder meer de failliete Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers en de IJslandse banken.

Tot en het met het tweede kwartaal van dit jaar had BNP Paribas relatief weinig te lijden onder de kredietcrisis. De afboekingen bedroegen 2,7 miljard euro.

Vorige maand kreeg de bank een kapitaalinjectie van 2,6 miljard euro van de Franse overheid. Kort ervoor nam BNP Paribas 75 procent van de Belgische en Luxemburgse tak van Fortis over van de Belgische staat. Door beide maatregelen, die buiten het derde kwartaal vallen, zegt de Franse bank stevig genoeg te zijn voor verdere groei.

De koers van het aandeel BNP daalde vanochtend op de beurs van Parijs met ruim 3,4 procent.