Wie komt er door de keuring?

Young men attend a medical examination for enlistment in the People's Liberation Army (PLA) in Wuhan, Hubei province November 4, 2008. The PLA started its annual recruitment campaign from Saturday November 1, Xinhua News Agency reported. REUTERS/Stringer (CHINA) CHINA OUT TEMPLATE OUT
Young men attend a medical examination for enlistment in the People's Liberation Army (PLA) in Wuhan, Hubei province November 4, 2008. The PLA started its annual recruitment campaign from Saturday November 1, Xinhua News Agency reported. REUTERS/Stringer (CHINA) CHINA OUT TEMPLATE OUT REUTERS;STRINGER SHANGHAI

Het is de grootste werkgever ter wereld: het Chinese Volksbevrijdingsleger. De schattingen over hoe groot het leger precies is, lopen uiteen. Het Guinness Book of Records gokte een aantal jaar geleden op 4,7 miljoen werknemers. De Amerikaanse denktank Rand schat het aantal manschappen op 2,5 miljoen mensen. Niet helemaal duidelijk is wie in welke telling wordt meegerekend.

Als 2,5 miljoen ruim overdreven blijkt, staan de Indiase Spoorwegen bovenaan, of de Amerikaanse winkelketen Wal-Mart (schattingen: allebei 1,5 miljoen werknemers). De Britse National Health Service zou ook al ruim 1,5 miljoen mensen in dienst hebben.

Maar waarschijnlijk is de grootte van het Chinese leger niet overdreven. Elk jaar verhoogt het Chinese leger zijn budget fors. In 2007 steeg het budget met 18 procent naar 45 miljard dollar. Daarnaast zijn er veel verborgen posten, zeggen analisten. Het budget zou wel eens drie keer zo hoog kunnen zijn.

De mannen op deze foto ondergaan een medische keuring. Elk jaar in november houdt het Volksleger een nieuwe campagne om militairen te rekruteren.