Vermomde Beatle klinkt avontuurlijk

cd pop The Fireman: Electric Arguments PIAS ****
cd pop The Fireman: Electric Arguments PIAS ****

cd pop

The Fireman: Electric Arguments PIAS ****

Vijftien jaar geleden verscheen het debuutalbum van The Fireman, een geheimzinnig duo dat een slecht verhuld hobbyproject bleek van Paul McCartney en producer Youth. Toen maakten ze rustig voorkabbelende ambient house; bij de opvolger Electric Arguments blijken ze bekeerd tot een wat traditionelere rocksound die nog altijd vele malen avontuurlijker klinkt dan de muziek die McCartney onder zijn eigen naam laat verschijnen. De lol in het muziek maken straalt er van af, wanneer de oudeBeatle zich in openingsnummer Nothing too much just out of sight met een stemvervormer laat transformeren tot een ruig zingende bluesman, compleet met gromgeluiden en ronkende mondharmonica. Andere nummers komen dichter in de buurt van McCartneys reguliere solowerk, met name het subtiel rockende Highway en het akoestische Two magpies. Het door sitar en percussie voortgedreven Lifelong passion neigt naar George Harrisons Indiase sferen. Electric Arguments klinkt losser, luchtiger en vaak ook swingender dan een ouderwetse McCartneyplaat; een verdienste van Youth die zijn Beatlesvriend in nieuwe richtingen stuwde. Als tegen het eind de elektronica weer de overhand krijgt, is The Fireman op een vrolijke manier experimenteel.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard