Televisie Voorkeur

actualiteiten

EénVandaag. Terugblik vanuit Canton, Ohio, op de Amerikaanse verkiezingen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova New York. Twan Huys presenteert de laatste uitzending over de Amerikaanse presidentsverkiezingen vanuit Rockefeller Center in New York. Met Mark Rutte, Wouter Kleijn (vrijwilliger Obama-campagne), Marc Blazer (beurshandelaar), Ennius Bergsma (President Netherland-America Foundation) en vele anderen. Muziek: Hans Teeuwen met Benjamin Herman en band. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Felix Rottenberg en Maarten van Rossem reageren op de Amerikaanse verkiezingsuitslag en benoemen hun hoogtepunten van de verkiezingsnacht. De Republikeinen van de VVD, Hans van Baalen en Arend Jan Boekestijn, reageren op de verkiezing van Barack Obama tot president. Nico Dijkshoorn dicht over de actualiteit en Giovanca bezingt Barack Obama. Matthijs van Nieuwkerk presenteert samen met tafelheer Jan Mulder. Ned.3, 19.30-20.10u.

Opium. Cornald Maas praat met markante gasten uit de wereld van kunst en cultuur, zoals acteur Pierre Bokma, die vertelt over zijn rol van Shylock in De Koopman van Venetië. Hij vindt deze theaterklassieker van Shakespeare actueler dan ooit. Jan Six van veilinghuis Sotheby’s geeft uitleg over de komende veiling van tientallen oude meesters en vertelt over een bijzondere ontdekking die hij deed. Verder komen acteur Gijs Scholten van Aschat en gitarist Erik Vaarzon Morel aandacht vragen voor hun nieuwe voorstelling Duende, met flamencogitaar en Spaanse poëzie. Verder o.m. kunstrecensies. Ned. 2, 21.30-22.00u.

Pauw & Witteman. Amerikacorrespondent Charles Groenhuijsen reageert op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders is net terug uit Uruzgan. Hij vertelt over de gevolgen van de uitslag van de verkiezingen op de ontwikkelingsagenda. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

WijZijnDeGeschiedenis. Elfdelige serie over nog nooit vertelde verhalen bij nieuwsgebeurtenissen uit de recentste Nederlandse geschiedenis. Aflevering zeven gaat over de grootste Nederlandse treinramp, op 8 januari 1962 bij Harmelen, waarbij 93 mensen omkwamen. Sommige betrokkenen worstelen nog steeds met de gevolgen van het ongeluk. Verder aandacht voor de val van CDA- fractievoorzitter Willem Aantjes, in november 1978, toen geruchten over zijn oorlogsverleden in de openbaarheid kwamen en meteen als feiten werden aanvaard. Een reconstructie: binnen 48 uur verloor Aantjes zijn baan en zijn maatschappelijk aanzien, mede door een – later omstreden – persconferentie van historicus/publicist Lou de Jong. Ned.2, 19.25-19.55u.

Profiel: Connie Palmen. Palmen is filosofe, neerlandica, essayist, mediafenomeen en een succesvol schrijfster van Nederlandse romans, met hoge oplagen. Portret van de auteur die in 1991 – op 35- jarige leeftijd –- debuteerde met haar roman De Wetten. Herh. 12-3-2008. Ned.2, 20.50-21.30u.

Profiel: Charles Geerts - Koning van de Wallen. Seks-exploitant Charles Geerts droeg tot januari 2008 de titel Koning van de Wallen. Toen werden achttien prostitutiepanden in de Amsterdamse rosse buurt aan een woningbouwcorporatie verkocht. Michiel van Erp portretteerde ‘Dikke Charles’ als onderdeel van een documentaireserie waarin hij de betekenis van seks in de hedendaagse samenleving verkent. Herh. 6-2-2008. Ned.2, 23.00-23.50u.

PREMtime: Eindhoven. Prem Radhakishun liep een aantal dagen mee met de Eindhovense brigadier Leon, die in burger junks, prostituees en dealers in het gebied rond het centraal station in de gaten houdt en aanspreekt. Zijn werkwijze houdt het midden tussen straathoekwerk en keiharde wetshandhaving. „Maar het is absoluut geen softe aanpak.” Als het echt nodig is, wordt niet geschuwd om de traditionele aanpak uit de kast te halen. Radhakishun is getuige van een nachtelijk actie, waarbij een arrestatieteam drugsdealers achtervolgt en inrekent in de ‘onveiligste stad van Nederland’. Ned.2, 23.50-0.20u.

documentaire

Als die Synagogen brannten. Documentaire over de Kristallnacht, een door Joseph Goebbels gemanipuleerde progrom tegen de Joden in Duitsland in de nacht van 9 op 10 november 1938. Daarbij werden 267 synagogen in brand gestoken, ongeveer 7500 winkels en bedrijven werden verwoest en 91 Joden werden vermoord. ARD, 22.45-23.30u.

VPRO’s Import: Why we fight. Amerikaanse documentaire van Eugene Jarecki uit 2005 op basis van een serie films uit 1942 van regisseur Frank Capra om de Amerikaanse oorlogsinspanningen aan te moedigen. Jarecki gebruikt dit historische propagandamateriaal om commentaar te leveren op de huidige obsessie van de Amerikaanse elite met militaire macht. Ned.2, 0.20-01.15u.

sport

NOS UEFA Champions League: Real Madrid - Juventus. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag, analyse en nabeschouwing. Ned.20.15-22.55u.

NOS UEFA Champions League: samenvatting overige wedstrijden. O.m. van Fiorentina - Bayern München. Ned.3, 23.00-23.45u.