Steniging van 13-jarige moet hard bestraft

Degenen die een 13-jarig meisje hebben vermoord door steniging, moeten worden aangehouden en berecht door het Internationaal Strafhof, vindt Ayaan Hirsi Ali.

Wahabitisch georiënteerde islamitische opstandelingen hebben de Somalische stad Kismayu in hun macht gekregen. De opstandelingen zijn nauw gelieerd met de Unie van Islamitische Gerechtshoven, die in 2006 – met de zegen van de Verenigde Staten – door Ethiopische en Somalische regeringstroepen uit Mogadishu verdreven is.

Als eerste beleidsdaad hebben de opstandelingen de shari’a opnieuw ingevoerd. En zoals altijd was het eerste wat zij onder dat nobele stamrecht deden, een vrouw zoeken om te bestraffen.

In dit geval werd een dertienjarige – volgens getuigen heette zij Aisha Ibrahim Dhuhlow – op de beschuldiging van buitenechtelijke seks, wreed doodgestenigd. Haar zogenaamde misdrijf hield in dat zij door drie mannen was verkracht. De executie vond plaats in een stadion, voor duizend toeschouwers. Het meisje werd in een gat geplaatst, van hoofd tot voeten ingepakt, en zo lang met stenen bekogeld tot zij niet meer ademde.

In het Westen is wel beweerd dat de Unie van Islamitische Gerechtshoven, die in 2006 Somalië bijna had ‘verenigd’, in de strijd tegen de anarchie en voor het herstel van de orde nog de beste vooruitzichten bood voor dit treurige, door oorlog verscheurde land, waar ik geboren ben. Dat is een dwaling, zoals het ook een dwaling was toen hetzelfde werd gezegd van de Talibaan in Afghanistan, toen dat land na de aftocht van de Sovjet-Unie in chaos verzonk.

Vooral wat de vrouwen betreft is de enige orde die werd hersteld die van de Middeleeuwen – niet die van de eenentwintigste eeuw. Ik vrees dan ook dat in de komende tien jaar een aftocht van de VS uit Irak (omdat het minder afhankelijk zal zijn op energiegebied) en uit het Midden-Oosten überhaupt, de jihadisten in de kaart zal spelen, en de hele regio, Somalië incluis, zou kunnen uitleveren aan de Unie van Islamitische Gerechtshoven en soortgelijke bewegingen.

Dat is een afschrikwekkend vooruitzicht. Juist het Westen mag deze steniging en andere, vergelijkbare executies niet lichtvaardig opvatten. De personen die voor deze misdaden tegen de menselijkheid verantwoordelijk zijn, zouden, net als Slobodan Milosevic, moeten worden aangeklaagd bij het Internationale Strafhof in Den Haag, aangehouden en berecht.

Ayaan Hirsi Ali is oud-lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Momenteel is zij werkzaam bij het American Enterprise Institute. Auteur van o.m. Mijn vrijheid.

©Global Viewpoint

    • Ayaan Hirsi Ali