Sarkozy prijst 'briljante zege' van Obama

Frankrijk

De Franse president Sarkozy stuurde om half zes vanmorgen een brief de wereld in, waarin hij Obama feliciteerde met zijn „briljante overwinning”. De dienstdoend voorzitter van de EU hield Obama voor dat zijn verkiezing „in Frankrijk, in Europa en de hele wereld immense hoop wekt”. Volgens Sarkozy heeft Amerika gekozen voor „openheid en optimisme”. Minister van Buitenlandse Zaken Kouchner erkende dat Obama de Franse voorkeur had.

Europese Unie

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie stuurde ook een felicitatie. „Het is tijd voor een vernieuwde band tussen Europa en de VS. We hebben een ‘new deal’ nodig voor de wereld. Ik hoop oprecht dat de VS, onder leiding van president Obama, daartoe de krachten bundelen met Europa.”

Israël

Hoewel McCain in Israël veel populairder was, hebben politieke leiders van Israël positief gereageerd op de uitslag. Minister Livni van Buitenlandse Zaken, ook leider van regeringspartij Kadima, zei dat de relaties tussen Israël en de VS onveranderd goed zullen blijven. Oppositieleider Netanyahu van de rechtse Likud-partij zei ervan overtuigd te zijn dat Obama vrede in het Midden-Oosten dichterbij kan brengen.

Palestijnen

Palestijnse politici zijn opgetogen over de verkiezing van Obama. Zowel de islamitische beweging Hamas als de seculiere partij al-Fatah denkt dat onder Obama de Amerikaanse bemoeienis met het vredesproces groter wordt. Onder Palestijnen was Obama veruit de populairste presidentskandidaat.

Duitsland

Ook de Duitsers zijn blij met Obama’s zege. Hij laat de stemming in Duitsland kenteren: van steeds anti-Amerikaanser naar nieuwsgierig en enthousiast. Op straat overheerst de hoop. Kanselier Merkel schrijft Obama dat haar regering zich bewust is van „de betekenis en de waarde van het trans-Atlantische partnerschap voor onze gemeenschappelijke toekomst”. Haar minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier zegt het iets anders. Hij is het met Obama eens dat de trans-Atlantische relatie „nieuw leven moeten worden ingeblazen”. Obama was deze zomer in Berlijn, waar hij door vele tienduizenden werd begroet – niet voor de Brandenburger Tor, maar op een minder prestigieuze plek. Merkel verhinderde dat een presidentskandidaat op zo’n eervolle plaats sprak. Nu nodigt ze Obama uit voor „een spoedig bezoek”, deze keer als president.

Groot-Brittannië

De Britse premier Brown verheugt zich op de samenwerking met Obama. Hij prees zijn „inspirerende campagne, die de politiek nieuwe energie heeft gegeven met zijn progressieve waarden en zijn visie voor de toekomst”. Tot woede van medewerkers van McCain had Brown in een artikel laten doorschemeren dat hij meer was gecharmeerd van Obama.

Iran

‘Obama overwinning: symbool van de val van de neoconservatieven’, aldus de Iraanse staats-tv vanochtend. „De elite in de VS beseft dat haar beleid problematisch is, dat ze meer legitimiteit moet hebben, daarom is Obama president geworden”, zei de politicoloog Abu Mohammad Askarkhani op de staats-tv. Dat een Afro-Amerikaan president van de VS kan worden valt ook op. „De laatste tien jaar verandert de wereld door de informatierevolutie”, zegt voormalig vice-president Ali Abtahi. „Huidskleur is geen belangrijk onderwerp meer. Mijn felicitaties voor het Amerikaanse volk.”

China

Ook de Chinese President Hu Jintao zond een felicitatie. Hu zei er naar uit te zien met Obama te werken aan een gezonde lange termijn relatie. „China en de VS hebben gezamenlijke belangen en wederzijdse verantwoordelijkheden die van invloed zijn op het welzijn van de wereldbevolking”, aldus het staatspersbureau Xinhua.

Nederland

Premier Balkenende heeft Obama namens de Nederlandse regering gefeliciteerd. Balkenende heeft er vertrouwen in dat ook onder de nieuwe president de goede banden tussen de VS en Europa en Nederland blijven bestaan. „De noodzaak tot samenwerking tussen Europa en de VS is groter dan ooit”, aldus een verklaring van de premier.

M.m.v. onze correspondenten en onze politieke redactie.