Rwanda vuurde op leger Congo

Rwandese strijdkrachten hebben vorige week met tanks en artillerie geschoten op militairen van het Congolese leger, die op dat moment vochten tegen rebellen van de Congolese krijgsheer Laurent Nkunda. Dat hebben de Verenigde Naties gisteren gezegd. Het is voor het eerst dat de VN verklaren dat Rwanda betrokken is bij de meest recente gevechtsronde in Oost-Congo. Congo beschuldigde Rwanda vorige week al van het beschieten van Congolese militairen; Rwanda ontkent dat. Onafhankelijke waarnemers zeggen al langer dat het door Tutsi’s geleide Rwanda de Tutsi-krijgsheer Nkunda in Congo steunt. De rebellen van Nkunda begonnen vorige week aan een sterke opmars in de Oost-Congolese hoofdstad Noord-Kivu en liggen sinds vorige week woensdag op enkele kilometers afstand van de hoofdstad Goma. Nkunda eist directe onderhandelingen met de Congolese regering over een recent miljardenakkoord met Peking, waardoor China toegang krijgt tot de bodemschatten in Oost-Congo. Congo weigert dit tot nu toe. (NRC)