Rusland hoopt op betere band met VS door Obama

Rusland hoopt dat de overwinning van Barack Obama zal leiden tot een verbetering van de Russisch-Amerikaanse betrekkingen. Dat zei president Dmitri Medvedev in zijn eerste Toespraak tot de Natie, vandaag voor het Russische parlement.

Medvedev sprak de hoop uit dat „de nieuwe Amerikaanse regering zal kiezen voor alomvattende betrekkingen met Moskou”. De afgelopen maanden raakte de Russisch-Amerikaanse relatie sterk bekoeld, met name na de Russisch-Georgische oorlog.

Wereldwijd is enthousiast gereageerd op de verkiezing van Obama. In steden in Afrika, Europa en Azië vierden mensen op straat en in cafés de overwinning. De president van Kenia, waar Obama’s vader vandaan komt, heeft voor morgen een vrije dag afgekondigd.

Nelson Mandela, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, schreef in een gelukwens aan Obama dat diens verkiezing tot president bewijst dat iedereen ervan kan dromen de wereld te veranderen. Hij wenst de nieuwe Amerikaanse leider kracht en moed.

Op de beurzen in Azië is de verkiezing van Obama vanmorgen ook enthousiast ontvangen. De Nikkei-index in Japan steeg 4,5 procent, de beurs van Hongkong 3 procent.

In Europa waren de beurzen gisteren al fors gestegen, deels op basis van de verwachte overwinning van Obama, maar vanmorgen raakten ze een deel van de winst van gisteren al weer kwijt. In Amsterdam stond de AEX-index rond het middaguur 3,7 procent lager.

Vanuit alle belangrijke hoofdsteden ontving Obama gelukwensen met zijn overwinning. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie schreef bij zijn felicitatie dat het tijd is voor „een vernieuwde band tussen Europa en de VS. We hebben een ‘new deal’ nodig voor de wereld.”