Rechter in Zwolle geeft fiat aan inzet lokagente

De rechtbank in Zwolle vindt het inzetten van een ‘lokagente’ voor de opsporing van aanranders geoorloofd. De rechtbank veroordeelde gisteren de 47-jarige Ronald T. uit Zwolle, al vaker gestraft voor zedendelicten, tot een gevangenisstraf van twee jaar voor het aanranden van twee vrouwen.

De politie kon hem 31 januari arresteren nadat hij zich had vergrepen aan een politievrouw in burger. De vrouw, winters gekleed, fietste via een vooraf door een politieteam vastgestelde route, waar zij voortdurend onder observatie stond.

De advocaat van de verdachte vindt dat er sprake is geweest van uitlokking. De opsporingsmethode zou om die reden onrechtmatig zijn. De rechtbank in Zwolle oordeelt echter dat er „geen aanwijzingen zijn gevonden die erop duiden dat de verdachte door het optreden van de politievrouw tot andere handelingen is aangezet dan waarop zijn opzet toch al was gericht.” Persrechter Erik Koster stelt in een toelichting: „Het is pas uitlokking als je iemand aanzet tot iets wat hij niet van plan was. Dat is hier niet het geval.”

De lokagente ging op pad na een tiental aanrandingen in Zwolle in korte tijd. Die veroorzaakten veel onrust.

De uitspraak van de rechtbank in Zwolle sluit naadloos aan bij het oordeel van de Hoge Raad. Die bepaalde vorige week dat de politie een lokfiets mag gebruiken om fietsendieven te pakken.

Het hoogste rechtscollege deed daarmee uitspraak in een zaak die speelde vanaf maart 2006. Toen hield de politie in Deventer een fietsendief aan die zo’n lokfiets had gestolen. De fiets was bij het station tussen andere rijwielen geplaatst. Het rijwiel stond niet op slot. Verder maakt de politie ook gebruik van lokoma’s (tegen tasjesdieven) en lokauto’s.

Het Openbaar Ministerie had ook tbs geëist, maar dat werd niet opgelegd omdat als onderbouwing van die eis een rapport van een psychiater werd gebruikt. Dat rapport was gebaseerd op een oud advies dat niet in het strafdossier voorkwam.