Ranglijst van The Times is verre van compleet

”Elk jaar grote sprongen in de THES-ranglijst,” aldus NRC Handelsblad op 10 oktober boven de lijst met de ranking van de Nederlandse universiteiten. De Radboud Universiteit Nijmegen kan dat beamen. Van 191 in 2004 naar 137 in 2006. En weer terug naar 221 in 2008.

Hoe kan dat? De THES, Times Higher Education Supplement, zelf geeft inzicht in de puntentelling die leidt tot de ranking. 40 procent van de waardering wordt bepaald door `peer review`, de meningen van collega-academici. Op vijf vakgebieden (geesteswetenschappen, techniek, life sciences & biomedische wetenschappen, sociale wetenschappen en bètawetenschappen) kunnen punten verdiend worden.

Nijmegen scoort op geesteswetenschappen, life sciences & bio-medische wetenschappen en sociale wetenschappen. Niet op techniek, want dat hebben we niet. Maar belangrijker is dat de beoordeling van de Nijmeegse bètawetenschappers ontbreekt.

Juist daar heeft de Radboud Universiteit tal van wetenschappelijke toppers, zoals de Spinozawinnaars Theo Rasing en Henk Barendregt; de sterrenkundigen Heino Falcke en Conny Aerts die dit jaar tot het selecte groepje wetenschappers behoren die een nieuwe Europese subsidie (ERC-advanced grant) binnen hebben gehaald; en de KNAW-hoogleraar, scheikundige Roeland Nolte.

Het is onwaarschijnlijk dat geen enkele collega-wetenschapper de kwaliteit van de publicaties in Nature en Science van de Nijmeegse bèta`s over het hoofd heeft gezien. Het is waarschijnlijker dat de THES deze gehele categorie is vergeten.

    • Willem Hooglugt
    • Woordvoerder Radboud Universiteit Nijmegen