PSV is weer terug bij af

PSV verloor gisteren in de Champions League met 3-0 van Olympique Marseille.

Door de derde treffer is het onderlinge resultaat in het voordeel van Olympique.

Bakari Koné van Olympique Marseille viert zijn doelpunt tegen PSV in de Champions League. Foto AFP Marseille's Bakari Kone celebrates after scoring against Eindhoven on November 4, 2008 during their Champions League group D football match Olympique de Marseille vs. PSV Eindhoven at the Velodrome stadium in Marseille, southern France. AFP PHOTO GERARD JULIEN AFP

De kansen van PSV om uit de Champions League door te stromen naar het UEFA-Cuptoernooi zijn gisteravond aanzienlijk geslonken. In Frankrijk leed PSV een pijnlijke 3-0 nederlaag tegen concurrent Olympique Marseille waardoor het onderling resultaat tussen de twee ploegen in het voordeel is gekomen van het team van trainer Erik Gerets. In Eindhoven won PSV nog met 2-0.

De wedstrijd dreigde een dag te worden uitgesteld vanwege de langdurige, hevige regenval in Marseille en het zuiden van Frankrijk. Zondag dreven in de Franse havenstad nog auto’s door de straten. Twee uur voor aanvang werd het echter droog. Vervolgens slaagde een ploeg van zo’n vijftig terreinknechten erin het veld bespeelbaar te maken.

De voorbereiding van PSV op dit duel stond in het teken van de uitbarsting tijdens de training van coach Huub Stevens tegen Edison Mendez. De middenvelder uit Ecuador reageerde zondag kennelijk niet naar tevredenheid op de orders van de Limburgse oefenmeester en kreeg zinnen als „dit heb ik nooit gehoord, dit is respectloosheid van jou”. En: „Jij hebt met mij een probleem. Ik geniet hier veel respect. Je hebt al genoeg lopen lullen gisteren.” Het werd in geuren en kleuren door de camera van de NOS geregistreerd. Later zou het conflict volgens Stevens zijn uitgepraat. Spelers die met hem hebben gewerkt herkennen dit soort erupties. Stevens kan soms geweldig tekeergaan en enkele uren later vriendelijk een arm om je schouder leggen.

Toch vragen mensen rondom PSV zich af of er niet meer aan de hand is bij de landskampioen die het aantal Zuid-Amerikanen wil afbouwen. Spaans werd altijd geaccepteerd als voertaal. Daar waar clubs als FC Groningen en Heerenveen ervoor zorgen dat spelers zo snel mogelijk de taal van dit land leren om zowel binnen als buiten het veld goed te kunnen communiceren, liet PSV het toe dat Spaanstaligen wegkwamen met een paar woorden Nederlands. In het veld, tijdens de wedstrijden, kunnen spelers met voetbalkreten elkaar nog wel sturen. Maar zodra het gaat om het oplossen van structurele problemen, wordt het toch anders.

Vandaar wellicht dat Carlos Salcido tegen Willem II plotseling op de bank belandde. Hij was centrale verdediger, een leidinggevende functie. De Mexicaan wordt door Stevens nog voornamelijk ingezet als linksback. De trainer van PSV ontkent dat er geen Spaans meer gesproken mag worden binnen zijn selectie. Maar geeft ook aan dat de communicatie beter moet in woord en gebaar.

Salcido en Mendez maakten gisteren gewoon deel uit van de basisopstelling. Salcido kreeg de voorkeur boven Erik Pieters als linkervleugelverdediger. Mendez hield Balazs Dzsudzsak, toch aardig in vorm de laatste duels, buiten het team. PSV speelde met één spits, Danny Koevermans. Hij was de held van de thuiswedstrijd tegen Marseille door twee keer te scoren. Gisteren was hij in de eerste helft de schlemiel. Na een kwartier had Koevermans PSV aan de leiding moeten brengen, toen Ibrahim Afellay de bal vanaf de linkerflank voorgaf. De spits gleed met een sliding los van zijn bewaker naar de bal maar die kwam niet goed op zijn schoen en ging naast. Een kwartier later leidde een foute pass van Koevermans de voorsprong in van Marseille. Bakari Koné was bij een diepe bal PSV-verdediger Eric Addo op snelheid de baas en passeerde ook doelman Andreas Isaksson (1-0). PSV had tot dan toe een afwachtende houding aangenomen en nam daarna vaker het initiatief op het soppige veld dat in het voordeel was van de verdedigende ploeg. Meer dan een kopbal op de paal van Otman Bakkal leverde het offensief niet op.

In de tweede helft werd het nog erger voor PSV. Addo maakte zijn tweede fout door Mamadou Niang voor het doel te veel ruimte te geven. De spits van Marseille kon simpel 2-0 aantekenen. Kort daarna had Koné de derde treffer voor de Franse ploeg kunnen maken, maar toen redde Timmy Simons nog voor de doellijn. Jan Kromkamp verving de falende Addo. Ook hij kwam echter snelheid tekort om Niang af te stoppen. Uit een pass van Hatem Ben Arfa maakte Niang de belangrijke derde treffer voor Marseille, waardoor het onderlinge resultaat in het voordeel kwam van de ploeg van trainer Gerets. Tot overmaat van ramp voor PSV viel Afellay uit met een blessure.