Politie licht elf jongeren van bed na diefstal in supermarkt

De politie in Amsterdam heeft elf jongeren van Marokkaanse komaf aangehouden voor diefstallen in een supermarkt, geweldpleging en bedreiging van het personeel. De arrestaties werden vanmorgen en gisteren rond zes uur verricht, waarbij de verdachten thuis uit bed werden gehaald.

De recente aanhoudingen zijn een vervolg op een actie begin oktober van dit jaar, waarbij de politie al vijf verdachten aanhield voor bedreiging. Dit vijftal behoort nu weer tot de groep van elf die in de cel is gezet. „Zij worden deze keer verdacht van nieuwe strafbare feiten”, aldus de woordvoerder van de politie. Uitgebreid onderzoek door de politie, waarbij ook in de supermarkt aangebrachte camera’s zijn gebruikt, bracht aan het licht dat de jongens op verschillende data diefstallen hebben gepleegd. De leeftijd van de verdachten ligt tussen de 14 en 18 jaar.

Begin oktober kwam de gang van zaken bij de supermarkt van Albert Heijn aan de Amsterdamse Wittenburgergracht in het nieuws. Het bleek dat agressieve jongeren ruim een week eerder het personeel na sluitingstijd hadden opgewacht om verhaal te halen. Het personeel had, omdat de gewelddadigheden en intimidaties al langer aan de gang waren, de jongeren gefotografeerd en de politie ingelicht. Het kwam regelmatig voor dat de jongens volle blikjes frisdrank naar het personeel gooiden, onder hun ogen met gestolen spullen de winkel uitliepen. Ook op straat zorgde de groep voor overlast onder de klanten.

Tijdens de bedreigingen na sluitingstijd op 23 september was de politie in burger aanwezig bij de winkel om op te treden als het personeel zou worden aangevallen. Bij deze actie werden vijf van de vijftien jongens aangehouden. Zij moesten na korte tijd weer vrijgelaten worden. De politie vond publiciteit over de zaak volgens de woordvoerder van groot belang: „Want deze zaak laat zien dat als je bereid bent om een misdaad te melden, de politie echt wat kan doen”.

Het Platform Detailhandel en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel maakten destijds bekend dat plunderingen en bedreigingen „schrikbarend waren toegenomen”. Ze vroegen om „keiharde acties” tegen de jongeren.