Politie hindert pedofiel bewust

De politie in Amsterdam hindert doelbewust een man die heeft vastgezeten wegens misbruik van gehandicapte kinderen. De reden is dat hij zich aan gehandicapte kinderen opnieuw aanbiedt als hulpverlener. Omdat strafrechterlijke vervolging niet mogelijk is, heeft de Amsterdamse ‘driehoek’ – burgemeester, hoofdofficier, korpschef – gekozen voor een strategie van verstoren. Agenten posten bij de woning van de man, hij wordt regelmatig opgebeld, zijn website is uit de lucht gehaald en er worden Meld Misdaad Anoniem-kaartjes in zijn woonomgeving verspreid. Dergelijke ‘verstoringsacties’ zijn eerder gebruikt tegen mensen van wie een terroristische dreiging uitgaat. „We beseffen dat we met onze acties de grens opzoeken van wat wettelijk is toegestaan”, zegt een woordvoerder van burgemeester Cohen. De zestigjarige man is in 2006 veroordeeld tot een celstraf van vierenhalf jaar voor het misbruik. In najaar 2007 kwam hij vrij. De advocaat van de man, P. Snijders, beraadt zich op stappen. Hij zegt: „Mijn cliënt heeft zijn straf uitgezeten en heeft het recht weer aan het werk te gaan.” (NRC)