Op welk treintraject is de meeste vertraging?

Als treinreiziger ben ik benieuwd op welk traject de meeste vertragingen plaatsvinden, mailt Mirte van den Berge uit Rotterdam. Zelf reis ik dagelijks naar Den Haag Centraal, wat volgens mij niet het traject is met de meeste vertragingen. Welk traject is het wel?

Het antwoord luidt: tussen Arnhem en Nijmegen. En op het traject Haarlem-Amsterdam rijden de treinen juist het vaakst op tijd. Dat blijkt uit cijfers van spoorwegbeheerder Prorail en de NS.

Reizigersvereniging Rover noemt ook Zevenaar-Arnhem en Hilversum-Bussum als trajecten waar vaak vertraging is. „Daar komen lijnen bij elkaar en krijg je een trechtereffect”, zegt woordvoerder Aldo Markus. „Treinen moeten op elkaar wachten als er een te laat is.”

In 2007 kwam 93 procent van de treinen van de NS op tijd aan. Op tijd betekent in ‘spoorwegtaal’: minder dan vijf minuten te laat. 7 procent had dus meer dan vijf minuten vertraging. Op een totaal van 4.600 treinritten per dag betekent dat dat er dagelijks 322 treinen te laat zijn. Daarnaast vallen er nog 75 treinen helemaal uit.

Wat zijn de oorzaken? Treinen hebben vaak last van ‘files’. Nederland heeft het drukst bereden spoorwegnet van Europa. Behalve de NS rijden er nog 34 andere vervoerders overheen. Als één trein vertraging heeft, hebben alle treinen daarachter daar ook last van. Maar er zijn meer oorzaken van vertragingen, zoals slecht weer, werkzaamheden, of een technische storing.

Als treinen helemaal uitvallen, is er vaak een groter incident: een aanrijding met een auto, zelfdoding (ongeveer 180 mensen per jaar), beesten op het spoor, een defecte trein, een wisselstoring, of een aanvaring met een brug. In zulke gevallen kunnen op dat traject geen treinen rijden en vallen soms wel 30 of 40 treinen uit door één calamiteit.

Veel reizigers vinden vertraging niet zo erg, zegt Markus van Rover. „Vervelend wordt het pas als je je aansluiting dreigt te missen. Dan komt die spanning en stress naar boven: haal ik mijn trein nog wel?”

    • Oscar Vermeer