Mysterieuze uitbraak salmonella-infecties

Door een salmonella-uitbraak van een type dat tegen veel antibiotica bestand is, zijn sinds augustus ruim 30 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Het is een enigszins mysterieuze uitbraak, want onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben nog geen idee waardoor de besmetting wordt veroorzaakt. De ruim 150 geregistreerde patiënten – lang niet iedereen belandt in het ziekenhuis – wonen verspreid over het land. De besmetting houdt bovendien aan.

„Lang niet alle salmonella-infecties worden bekend. We houden aan dat op iedere patiënt die wel naar de dokter gaat er vijftien zijn die de diarree, de misselijkheid en het braken ‘vanzelf’ over laten gaan”, zegt RIVM-epidemiologe Yvonne Doorduyn. Bij mensen met een verzwakt afweersysteem – vaak kinderen en bejaarden – kan een infectie ‘doorslaan’ en levensbedreigende bloedvergiftiging (sepsis) veroorzaken.

Salmonella-infecties zijn vooral berucht door de besmetting van kippenvlees en eieren. Meestal gaat het dan om de soort Salmonella enteritidis. De uitbraak die nu aan de gang is, wordt veroorzaakt door Salmonella typhirium die voor eenvijfde van alle salmonella-uitbraken zorgt. De uitbraak komt van het subtype DT104.

In maart van dit jaar was er een kleine Nederlandse uitbraak van een ander subtype (DT15A) met 27 jonge patienten. De bron van die besmetting was waarschijnlijk een bij kinderen populair merk smeerkaas, aldus het RIVM.