Moeder met wietplantage

‘Weeds’ is een intelligente, zwarte comedy. Nu zijn er twee seizoenen op Nederlands ondertitelde dvd verkrijgbaar.

Drugs spelen overigens een ondergeschikte rol in de serie.

Mary-Louise Parker is moeder en wiethandelaar in Weeds. Foto Reuters Actress Mary-Louise Parker is shown in this undated publicity illustration for her Showtime Networks series "Weeds" released to Reuters August 1, 2008. Thirty years after comedians Cheech Marin and Tommy Chong popularized the myth of stoners as amiable goofballs in "Up In Smoke," film and television producers are instead portraying pot smokers as regular folks from all walks of life. REUTERS/Showtime Networks/Handout (UNITED STATES). NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.

Het gaat de makers van de Amerikaanse tv-serie Weeds niet om de discussie over softdrugs. Of je zou de laconieke wijze waarop er in Weeds drugs worden gebruikt als een statement moeten opvatten. Drugs zijn nu eenmaal verkrijgbaar en veel mensen genieten ervan. Het enige nadeel is dat je de wet overtreedt.

In het ogenschijnlijk smetteloze slaapstadje waar de serie zich afspeelt steken boekhouders een joint op alsof ze hun vijfuurborrel nemen. En op hun kaartavond goochelen mannen niet met de namen van automodellen maar met de hallucinerende krachten van de nieuwste wietsoorten. De rol van drugs is ondergeschikt aan vraagstukken als: hoe blijf ik een goede ouder, met moreel gezag over mijn kinderen, als ik zelf illegaal werk doe?

Nancy Botwin is een alleenstaande moeder die in haar onderhoud voorziet door in wiet te handelen. Voor haar pleit dat ze na de dood van haar man plots kostwinner is, met de zorg voor twee puberende zoons. Een klein drugshandeltje lijkt ideaal om werk en gezin te combineren. Dat is het niet, want haar uitdijende firma vergt almaar meer leugens en bedrog. De problemen worden heel licht en vrolijk neergezet in deze intelligente, zwarte comedy – waarvan inmiddels vier seizoenen zijn gemaakt, met twee op Nederlands ondertitelde dvd. Vanaf de leader staat alles net even uit het lood.

Mary-Louise Parker is overtuigend als een desperate housewive die schakelt tussen haar rollen van handelaar en moeder. Noch haar leverancier, een nurkse, zwarte vrouw, noch haar gewiekste kinderen is ze de baas. Met haar grote ogen kan ze heel verschrikt en naïef kijken, zonder dat ze de sympathie voor haar persoon verliest. Zij is zachtmoedig, de anderen om haar heen bepaald niet en dat levert confronterende, harde grappen op. Nancy’s vriendin Celia, gespeeld door Elizabeth Perkins, is perfect als een intens valse en vuilbekkende moeder en echtgenote. Ze is het type dat verzucht „ik had abortus moeten plegen”, als haar tienerdochter iets zegt waar ze zich voor schaamt.

Verbazingwekkend is het wel dat deze serie in de Verenigde Staten is gemaakt. Terwijl zelfs de boekhouder weet waar het paradijs ligt: „It’s a weed wonderland, Nancy. It’s like Amsterdam, only you don’t have to visit the Anne Frank house and pretend to be all sad and shit.”

dvd tv-serie

Weeds Seizoen 1 en 2, € 42,99. ****

    • Ron Rijghard