Mobiele tv op z'n Japans

iPhone met tv-uitbreiding

In het Verre Oosten kijken ze iets anders aan tegen Apple’s iPhone dan wij dat met onze westerse ogen doen. Zo vragen verwende Japanse consumenten zich af wat je in vredesnaam aan een telefoon hebt als er je geen live televisie op kunt kijken. Aan Youtube hebben ze daar blijkbaar niet genoeg.

Softbank, de telefoonmaatschappij die in Japan de iPhone verkoopt, introduceert daarom een losse tv-tuner die je met een kabeltje aan de iPhone verbindt en ook als extra batterij dient. Voor 80 euro kun je tv kijken – op het Japanse 1Seg netwerk dan.

Nederlandse tv-verslaafden moeten zich wenden tot DVB-H van KPN, dat echter op weinig telefoons werkt. Wie een andere telefoon gebruikt kan terecht bij Vodafone, dat z’n mobiele TV-portal nieuw leven in blaast. Nu te downloaden als losse applicatie, met elektronische programmagids.

Marc Hijink

Meer over mobiele televisie op je gsm op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink