Maradona 'beëdigd'

Diego Maradona is officieel aangesteld als bondscoach van Argentinië. De nationale voetbalbond maakte gisteren bekend dat de oud-sterspeler, 48 jaar, inderdaad de opvolger is van Alfio Basile. Deze moest weg wegens slechte resultaten.

De keuze van de Argentijnse voetbalbond voor Maradona als bondscoach leidde tot diverse reacties. Zo was de Braziliaanse Pelé, die net als ‘Pluisje’ door velen als beste speler aller tijden wordt genoemd, sceptisch over het aantreden van Maradona. „Een geweldige speler maakt nog geen geweldige coach.”

Lionel Messi, de 21-jarige ster van Barcelona, zei geen probleem met Maradona te hebben, hoewel die zich in het verleden negatief heeft uigelaten over de jonge Argentijn. Maradona verweet de aanvaller onder meer arrogant en egoïstisch te zijn. „Soms speelt Messi voor Messi. Hij voelt zich superieur ten opzichte van zijn ploeggenoten”, aldus Maradona vorige maand. In de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport had Messi lovende woorden over de bondscoach: „Het is geweldig, ik bewonder hem voor wat hij voor het Argentijnse voetbal heeft gedaan. Ik weet dat Diego mij ook waardeert.”

Maradona heeft weinig ervaring als coach. Mede daarom krijgt hij bij zijn nieuwe baan steun van de ervaren Carlos Bilardo die in 1986 als coach – met Maradona als topspeler – wereldkampioen werd. „Als Maradona luistert naar Bilardo kan hij ver komen. Diego kan veel leren, mits hij dat wil”, zei Pelé.

Maradona maakt op 19 november in Glasgow zijn debuut als bondscoach in een duel tegen Schotland. (ANP)