Mac 'n cheese

De Amerikaanse keuken bestaat niet. Althans, het land is te groot en de bevolkingssamenstelling te divers om over één keuken te spreken. Toch zijn er genoeg gerechten te vinden met nationale status. En het zal wel geen toeval wezen dat dat meestal dezelfde gerechten zijn als waar fastfoodgiganten hun fortuin op hebben gebouwd. Ik noem: de hamburger, de gefrituurde kip, de pizza, de donut.

Die vlieger gaat echter niet op voor macaroni and cheese. Wonderlijk genoeg is nog nooit iemand op het idee gekomen om daar een restaurantketen omheen te bouwen. Terwijl zo’n beetje alle Amerikanen beginnen te watertanden bij alleen al de gedachte aan mac ’n cheese. Zou het teveel homecooking zijn?

Waar hebben we het hier precies over? Een ovenschotel van pasta met kaas. Een romige, weke massa met een knapperig, zout korstje. Officieel kindervoer, maar ondertussen. Toen Julia Moskin er een paar jaar geleden een artikel over schreef in The New York Times, leidde dat tot een storm aan reacties en opgewonden discussies. Bechamelsaus in de macaroni and cheese? Schande. Frivole pastavormpjes? No way. Een mix van Ierse cheddar, gruyere en Parmigiano?

Mevrouw Moskin zelf houdt het op Amerikaanse cheddar, en wel met een pond cheddar op een half pond macaroni. Nadat ze alle denkbare recepten heeft uitgeprobeerd (met mascarpone, met eieren, met verkruimelde cornflakes erbovenop) is dit de moraal van haar verhaal: bij twijfel of het lekker wordt, meer kaas toevoegen.

Voor 2–3 personen:

1 eetlepel roomboter

125 g hüttenkäse

250 ml volle melk

1 theelepel dijonmosterd

een flinke snuf cayennepeper

een flinke snuf versgeraspte nootmuskaat

250 g belegen cheddar, geraspt

125 g elleboogjesmacaroni

Verwarm de oven voor op 190 graden en schuif het rooster er net boven het midden in. Gebruik de helft van de boter om een lage ovenschaal in te vetten. Doe de hüttenkäse, melk, mosterd, nootmuskaat, een ¼ theelepel zout en flink versgemalen zwarte peper in een mengkom en meng met een garde of met een staafmixer. Houd een kwart van de geraspte kaas achter. Spatel de rest, samen met de ongekookte macaroni door het hüttenkäsemengsel. Schrik niet; dit ziet er heel onappetijtelijk uit. Maar alles komt goed. Verdeel de hele handel over de bodem van de ovenschaal, dek deze af met aluminiumfolie en schuif een half uur in de oven. Haal de schaal uit de oven en roer de macaroni voorzichtig door. Bestrooi met de achtergehouden kaas en verdeel er de rest van de boter in vlokjes over. Laat de macaroni, nu zonder folie, nog een half uur bakken. Haal de schaal uit de oven en probeer de mac ’n cheese nog een kwartier te laten staan voor je aanvalt. En serveer er vooral iets fris bij, een komkommersalade of groene sla met een simpele azijn-mosterd-oliedressing.

Praat mee over de Verenigde Smaken van Amerika op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke paddestoelenrisotto.

    • Janneke Vreugdenhil