Kritiek PSV'ers op keuzes van Stevens

Olympique Marseille 3 PSV 0

Ruststand 1-0. 30. Koné 1-0 , 64. Niang 2-0, 71. Niang 3-0. Scheidsrechter: Rizzoli (Ita). Toeschouwers: 45.000.

Na de teleurstellende nederlaag van PSV bij Olympique Marseille uitten de bepalende spelers van de club uit Eindhoven gisteravond de eerste voorzichtige kritiek op de vele wisselingen binnen het elftal. „We moeten wel proberen meer vastigheid in het elftal te krijgen”, stelde aanvoerder Timmy Simons in de catacomben van Stade Velodrome. Ibrahim Afellay: „Waar het fout gaat? Dat is wel duidelijk toch? De goals vallen achterin veel te gemakkelijk. Ik weet niet precies wat de gedachte van de trainer achter alles is, maar ik ga ervan uit dat hij naar zijn goede geweten handelt.”

Simons en Afellay maakten in het seizoen 2004/2005 deel uit van het PSV dat met een solide verdediging de halve finale van de Champions League haalde. Onder leiding van Huub Stevens kreeg de Nederlandse landskampioen in het belangrijkste Europese clubtoernooi gisteravond voor de derde keer dit seizoen in één wedstrijd drie doelpunten tegen. Tegen Olympique Marseille bleek de al vaak afgeschreven Eric Addo achterin de zwakste schakel bij PSV. Voeg daarbij dat spits Danny Koevermans niet zoals twee weken geleden voorin het verschil kon maken en de nederlaag is verklaard.

Bij de meeste PSV’ers overheerste na afloop de gedachte dat de nederlaag op het door regen slechte veld niet nodig was geweest. Met nog twee wedstrijden te spelen moet PSV tegen Atlético Madrid en Liverpool minimaal een punt meer halen dan de Franse ploeg om zich nog te kunnen plaatsen voor het UEFA-Cuptoernooi.

De wijze waarop het eerste doelpunt van de avond viel, was tekenend. Koevermans verspeelde de bal op het middenveld op knullige wijze waarna Hatem Ben Arfa de snelle spits Bakari Koné met een snelle pass bediende. De international van Ivoorkust ontsnapte aan tegenstander Addo en schoof de bal achter Andreas Isaksson.

Een kwartier eerder had Koevermans na een pass van Afellay nog een kans voor open doel gemist. In het vervolg van de wedstrijd bleek andermaal dat de aanvaller net tekortschiet voor de top. Diens mogelijke vervanger Danko Lazovic bleef het hele duel op de bank.

Toch bevond de achilleshiel van PSV zich net als eerder tegen Atlético Madrid en Liverpool achterin. Waar eerder de Franse verdediger Jeremie Brechet op het hoogste niveau een paar keer zoek werd gespeeld, was nu Addo de broze plek in de defensie. De Ghanees liet bij de eerste twee doelpunten zijn tegenstander weglopen en ontsnapte aan een rode kaart. Na 66 minuten haalde Stevens de centrale verdediger naar de kant voor Jan Kromkamp. Maar toen was de wedstrijd al gespeeld. Simons probeerde Addo in bescherming te nemen: „Je kunt nu niet iemand gaan afmaken. Eric werd gewisseld omdat hij een gele kaart had. Maar hij speelde inderdaad niet gelukkig.”

Stevens koos ruim een week geleden na verschillende experimenten met verdedigers in de laatste lijn voor een nieuw centraal duo: Simons en Addo. De trainer verklaarde dat met name de communicatie achterin verbeterd moest worden. De Mexicaanse internationals Carlos Salcido en Francisco Rodriguez werden naar de bank verwezen. In de competitiewedstrijden tegen ADO Den Haag en Willem II wist PSV de nul te houden. Maar solide oogde de defensie toen ook al niet. Het duel van gisteravond gaf aan dat Addo in Europese wedstrijden een te onzekere factor is. Een dure en onnodige les voor Stevens. Want de voormalige trainers Guus Hiddink, Ronald Koeman en Sef Vergoossen hadden dat bij PSV ook al geconstateerd.

Het mindere optreden van Addo en Koevermans wierp zijn schaduw over een wedstrijd die PSV een uur lang in handen had gehad. Onder leiding van de creatieve spelers Afellay en Otman Bakkal kreeg de ploeg uit Eindhoven kansen tegen Olympique. Afellay zette Koevermans met knappe acties twee keer vrij voor de keeper. Bakkal kopte zes minuten voor rust de bal tegen de paal. In de loop van de tweede helft vloeiden de krachten weg bij PSV en nam Marseille het initiatief over. Zowel Afellay als Bakkal ging met een blessure naar de kant. De sterke spits Mamadou Niang groeide met twee doelpunten uit tot man van de wedstrijd.

Afellay keek ondanks de nederlaag „met voldoening” terug op zijn eigen spel. „Ik heb in mijn ogen een hele goede wedstrijd gespeeld”, stelde de international. „Ik heb op Champions League-niveau gespeeld. Het is lekker om in dit soort wedstrijden ook je acties te kunnen maken. Dan is het wel extra teleurstellend als je zo verliest. We hadden ons in Marseille kunnen plaatsen voor de UEFA Cup. We hadden het droomscenario in handen. Maar het is niet gelukt. Wat kan ik er verder van zeggen? Ik probeer mijn teamgenoten te helpen, maar over de gemaakte tactische keuzes kan ik weinig zeggen. Ik ben geen trainer.”

    • Koen Greven