'Kredietcrisis sterkt Rusland'

Rusland zal de financiële crisis in de wereld „overleven”, en er zelfs „sterker uitkomen”. Dat heeft president Dmitri Medvedev vandaag gezegd tijdens zijn eerste Toespraak tot de Natie voor het Russische parlement. Wel zei Medvedev dat „ingrijpende hervormingen” nodig zijn van de (internationale) politieke en economische stelsels.

Naar de toespraak, vooral het economische deel, was sterk uitgekeken in Rusland. Het land is hard geraakt door de kredietcrisis, hoewel de Russische leiders steeds hebben gezegd dat er geen grote problemen zijn. Medvedev zei niet wat hij precies bedoelde met de genoemde hervormingen.

De toespraak stond oorspronkelijk gepland voor vorige week, maar werd toen op het laatste moment uitgesteld. Volgens Russische media was dat omdat Medvedev het niet eens zou zijn geweest met zijn speechschrijvers.

Medvedev kapittelde de „zelfingenomen” politiek van Amerika, die volgens hem verantwoordelijk is voor de crisis. Ook hekelde hij Amerika’s rol in de recente oorlog in Georgië: het „egoïstische beleid” van Washington zou een belangrijke oorzaak zijn van het conflict. Medvedev zei verder dat hij raketten wil plaatsen in Kaliningrad, de Russische enclave tussen Polen en Litouwen. Ook stelde hij voor de presidentstermijn te verlengen van vier naar zes jaar. (AFP, AP, Reuters)