Kalm herfstweer

Ook de komende dagen houdt het zeer rustige herfstweer nog aan. In de loop van het weekend komt er een verandering op gang. De wind steekt op en er volgt regen. Vandaag zit er boven Nederland nog steeds weinig beweging in de atmosfeer. Tussen een hogedrukgebied boven Finland en lagedruk op de oceaan en tevens boven het Middellandse Zeegebied staat slechts een zwakke oostelijke stroming. Daarmee wordt vandaag zachtere lucht aangevoerd. Bovendien is de lucht iets droger in vergelijking met de afgelopen dagen. Daardoor krijgt de zon weer een kans, met name in de oostelijke provincies. Misschien dat het daar zelfs even mooi open trekt. Bij weinig wind en maxima tot 14 graden voelt het vooral in de opgeklaarde gebieden aangenaam aan. Ook vrijdag laat de herfst zich nog van de rustige kant zien, al draait de wind wel naar een zuidelijke richting. Dit geeft al aan dat er wel een verandering op til is. Maar vrijdag blijft het droog en ook dan klaart het met een beetje geluk even op. Het blijft aan de zachte kant met temperaturen van 12 tot 13 graden. Zaterdag begint de wind geleidelijk aan te trekken om later aan de kust in ieder geval al vrij krachtig te worden. Toch blijft het ook dan nog droog met naast wolkenvelden tevens ruimte voor enkele opklaringen. Zondag is het uiteindelijk de beurt aan storingen die naast bewolking ook regen mee brengen. Daarbij gaat het stevig waaien uit zuid- tot zuidwestelijke richting.