Johnny en zijn vrienden doen Romeo en Julia

Theater Romeo over Julia door MTV/ REP. Gezien 1/11 Meervaart, Amsterdam. Tournee t/m 28 febr. Inl: www.rep.nu

Zet vijf jonge vrienden op het podium en laat ze Romeo en Julia naspelen, met veel ruimte voor geestige terzijdes en uitleg, om het 16de-eeuwse liefdesdrama behapbaar te maken voor een jong en groot publiek. Alleen al het gegeven dat de jongens vrouwenrollen moeten spelen, en zelfs met elkaar moeten zoenen, is reden tot lol.

Dat is het eenvoudige idee achter Romeo over Julia van Joe Calarco, de tweede jongerenvoorstelling die producent Rick Engelkes samen maakt met tv-zender MTV. In de oorspronkelijke, Amerikaanse versie zit een raamvertelling van katholieke kostschooljongens die tijdens het nablijven een boekje van Romeo en Julia vinden. Het stuk gaat zo over jongensvriendschap en ontluikende seksualiteit binnen een strikte orde. De schrijver zelf dacht aan Lord of the Flies.

Die raamvertelling – en daarmee een eventuele betekenis – heeft regisseur Marcus Azzini weggegooid. Zonder verdere introductie staan vijf jongens in zwarte Suit Supply pakken rondom een klein nachtclubpodium met rood gordijn en daarboven in in lampenletters: ‘Romeo  -hartje - Julia’. De spelers zijn mooie jongelingen met een zekere charme en humor, maar overwegend zonder scholing in het klassieke toneel.

Net als in het vorige MTV-toneelstuk, Sexual Perversity, probeert Azzini gebruik te maken van wat zijn spelers wél kunnen. Het stuk heeft een goede drive, en een lekkere losse tussen-de-schuifdeurenvorm. Het spelplezier spat eraf. Als twee jongens een liefdesscène spelen, zitten aan de zijkant de anderen lachend toe te kijken, ongetwijfeld zoals ze het ook in het repetitielokaal deden.

Trekpleister is wederom tv-ster Johnny de Mol. Bij de robuuste De Mol klinkt iedere vers even plat, vaak vergeet je om naar hem te luisteren, maar zijn energieke, fysieke persoonlijkheid maakt hem toch tot de motor van de voorstelling. Hoewel de vijf spelers steeds van rol verwisselen, zelfs midden in een scène, spelen De Mol en Tim Murck de belangrijkste Romeo en Julia. Murck, een dunne jongen met een meisjesachtige uitstraling, is de enige die all the way gaat, kwetsbaar, zonder ironie.

Net als bij Shakespeare gieren de hormonen in het rond, met veel tienerseks en -geweld. Maar in het oorspronkelijke stuk is het ondraaglijk om te zien hoe twee kalveren zo hard op hun noodlot afrennen. Hier blijft het een geintje; de omslag naar een dieper drama kunnen de jongens niet maken. Ergens voel je dat het om de kracht van verbeelding had moeten gaan, en over de door machismo verhulde gevoeligheid van mannenvriendschap. Maar het blijft sympathiek, dun amusement.

    • Wilfred Takken