Jeugd op Ameland gilt als FC Groningen komt

Voor het project Scoren voor Gezondheid gaven de voetballers van FC Groningen een clinic op Ameland. Trainer Ron Jans was actiever dan de meeste spelers van zijn ploeg.

FC Groningen-trainer Ron Jans geeft een van zijn medespelers een high five. Foto Deborah Roffel Deborah Roffel 0645224516- info@deborahroffel.com FC Groningen op ameland voor scoren voor gezondheid Roffel, Deborah

Voor in de spelersbus zet trainer Ron Jans zijn leesbril op om zijn ochtendkrant te lezen. Koen van de Laak en Sepp de Roover doen een spelletje op een mobiele telefoon, maar de meeste spelers van FC Groningen liggen onderuitgezakt in hun stoel naar muziek te luisteren. Gibril Sankoh doet zelfs nog even een dutje. Aan niets is te zien dat de voetballers zometeen flink aan de slag moeten.

Want op Ameland staan inmiddels 150 kinderen op de spelers van Groningen te wachten. Zij doen mee aan Scoren voor Gezondheid, een project waarbij voetballers uit de eredivisie kinderen op de basisschool aanzetten tot een gezondere leefstijl. Het project, dat twintig weken duurt, begint met een clinic en een fit- en gezondheidstest met de spelers. Van de meeste clubs doen twee of drie voetballers mee aan de clinics maar omdat Ameland de ‘rugsponsor’ van Groningen is, gaat heel de selectie naar het eiland.

Zodra de bus komt aanrijden bij sportclub S.C. Amelandia komen de kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de vier basisscholen op Ameland gillend naar buiten rennen. De kinderen beginnen meteen aan de warming-up. De trainer is de enige die direct tussen de kinderen in springt. Jans danst, klapt en hupt vrolijk mee op de muziek maar de voetballers staan op het podium nog wat onwennig heen en weer te stappen.

Na de warming-up beginnen de clinics. Binnen wordt de shuttle run test afgenomen, waarbij de kinderen op het tempo van piepjes tussen twee lijnen heen en weer moeten lopen. Van de Laak en Danny Holla rennen een aantal keer mee, maar bij de derde groep kinderen komen ze niet verder dan niveau tweeënhalf en worden ze verslagen door de meeste kinderen. Sander, een van de jongens die meedoet aan de test, haalt zelfs niveau elf.

Buiten bij het podium doen de kinderen mee aan een quiz. Heet de mascotte van Groningen Groby of Grompy? En hoeveel competitiewedstrijden heeft FC Groningen dit seizoen al gewonnen? Op het voetbalveld geven de voetballers tips over hooghouden en wordt er een wedstrijdje gespeeld. Opnieuw is Jans degene die het actiefst meedoet. „Twee gespeeld, zes punten”, roept hij fanatiek terwijl hij zijn medespelers een high five geeft.

Na de lunch ondertekenen de kinderen een contract waarin ze beloven twintig weken lang gezond te eten, dus twee ons groente en twee stuks fruit per dag en elke ochtend een ontbijt voordat ze naar school gaan. Ook tekenen ze ervoor om meer te bewegen; ze moeten lopend of met de fiets naar school, veel buitenspelen en ze mogen niet meer dan twee uur per dag achter de computer zitten. Maar is zo’n contract eigenlijk nodig voor de kinderen uit Ameland? Tussen de 150 kinderen staan er hooguit vijf die iets dikker zijn dan gemiddeld.

Bij Stichting Meer dan Voetbal, die het project organiseert, zijn ze ervan overtuigd dat ook de kinderen op Ameland de aanmoediging van de voetballers kunnen gebruiken. „De kinderen leven hier inderdaad gezond”, zegt Anke Meulendijks van de stichting. „Er is veel ruimte om buiten te spelen en de meeste kinderen eten gezond.” Maar volgens Meulendijks zijn de kinderen zich er niet van bewust dat ze gezond leven. „Dat bewustzijn proberen we op te bouwen.”

Onderwijzer Peter Kingstra van de Kardinaal de Jongschool is het met haar eens. „Op deze manier krijgen de kinderen bevestigd dat ze goed bezig zijn. En ook hier zitten er altijd wel twee of drie kinderen in een klas die wat meer beweging kunnen gebruiken.”

Vorig jaar zijn er met het project goede resultaten behaald op het eiland. Onderzoeksbureau TNO heeft toen tachtig kinderen gemeten. Voor het project had 13,8 procent van die kinderen overgewicht, na twintig weken was dat nog maar 11,3 procent. Het aantal kinderen met een uitstekend uithoudingsvermogen steeg van 18,8 naar 43,8 procent. Het aantal met een matig tot zwak uithoudingsvermogen daalde van 43,8 procent naar 20 procent.

Maar bij de stichting weten ze ook dat het project in andere gebieden harder nodig is. „Vooral in de grote steden”, vertelt Wanda Kingma. „Bij andere clubs zoeken we samen met de GGD uit in welke wijken de hulp het hardst nodig is, en juist de scholen uit die wijken nodigen we uit voor het project.”

De komende weken krijgen de kinderen gezondheidslessen op school. Er komt bijvoorbeeld een kok langs die samen met de leerlingen een ontbijt maakt. Ook krijgen de kinderen praktijkopdrachten. Zo worden ze naar de supermarkt gestuurd en krijgen ze les in boodschappen doen.

Als de contracten zijn getekend, gaan de kinderen terug naar school. De voetballers zijn ineens heel actief en spelen nog een partijtje basketbal in de gymzaal. Op 23 maart gaat de selectie weer naar het eiland om te kijken of de kinderen zich aan het contract hebben gehouden. Na de clinics ploffen ze neer in de bus. De volgende ochtend staat er een krachttraining op het programma.

Kijk voor meer informatie op scorenvoorgezondheid.nl

    • Shari Kiljan