Iran waarschuwt VS voor aanval uit Irak

Het Iraanse leger heeft het Amerikaanse leger in Irak gewaarschuwd dat zijn helikopters sinds kort veel te dicht bij de grens vliegen en dat een schending van het Iraanse luchtruim onmiddellijk zal worden afgestraft. Dat heeft het officiële persbureau IRNA vandaag gemeld.

De waarschuwing van het militaire hoofdkwartier volgt op een Amerikaanse aanval op een dorp in het Syrische grensgebied met Irak op 26 oktober. Bij die aanval door Amerikaanse militairen die in helikopters waren aangevoerd, werd volgens Amerikaanse bronnen een functionaris van Al-Qaeda-in-Irak gedood die buitenlandse extremisten Irak binnensmokkelde. Volgens Syrië werden acht Syrische burgers gedood.

Washington heeft Iran er herhaaldelijk van beschuldigd militanten in Irak te steunen, wat Teheran steeds ontkent. Kennelijk is het Iraanse leiderschap bang dat Iran ook doelwit wordt van een Amerikaanse aanval.

Ook de Iraakse regering had moeite met de Amerikaanse aanval op Syrië. Zij eiste vervolgens dat in het ontwerp-troepenakkoord met de Verenigde Staten wordt vastgelegd dat vanaf Iraakse bodem geen aanvallen op buurlanden zullen worden uitgevoerd. Over dit akkoord, dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak na 31 december regelt, is nog steeds geen definitieve overeenstemming bereikt tussen de Iraakse en Amerikaanse regering. (Reuters, AFP, AP)