Inval Israël bedreigt pact met Hamas

Het Israëlische leger is gisteren voor het eerst sinds juni de Gazastrook binnengevallen. Bij de aanval werden zes Palestijnse strijders van de moslim-fundamentalistische beweging Hamas gedood.

Enkele Israëlische soldaten raakten gewond. De aanval van Israël is de eerste sinds het land met Hamas en enkele kleinere strijdgroepen in juni een staakt-het-vuren in de Gazastrook sloot.

In reactie op de inval heeft Hamas circa vijfendertig Qassam-raketten en mortiergranaten op Israëlisch gebied afgeschoten. Daarbij raakte niemand gewond.

Hamas heeft een verklaring uitgegeven waarin staat dat de actie van Israël „hard vergolden” zal worden. Of het ook het einde van het staakt-het-vuren betekent, wil Hamas niet zeggen. Een woordvoerder liet wel weten dat de beweging de doden van gisteren zal wreken.

Volgens het Israëlische leger is de inval geen schending van het staakt-het-vuren, maar een „precisie-operatie” die bedoeld was om „een acuut gevaar onschadelijk te maken”. Israël is volgens een woordvoerder nog steeds gebonden aan het bestand.

Het leger heeft een luchtfoto vrijgegeven waarop een tunnel te zien zou zijn, dichtbij de grens tussen Israël en Gaza. Het leger zou over inlichtingen beschikken dat die tunnel bedoeld zou zijn om Israëlische militairen te ontvoeren en te gijzelen.

Nadat Israëlische militairen de Gazastrook waren binnengevallen om de tunnel te vernietigen, braken vuurgevechten uit waarbij één lid van Hamas om het leven kwam. Bij daaropvolgende luchtaanvallen werden nog eens vijf strijders gedood.

De laatste maanden was het relatief rustig in en rondom de door Israël geïsoleerde Gazastrook. Alle partijen hielden zich in grote lijnen aan het bestand, dat onder leiding van Egypte was gesloten. Hamas ziet erop toe dat kleine strijdgroepen geen raketten op Israël afschieten, al zijn er een paar schendingen geweest. De bedoeling van het bestand was dat de grenzen langzaam open zouden gaan, maar dat is niet gebeurd.

Dit weekeinde zei een woordvoerder van Hamas, dat het sinds vorig jaar juni alleen voor het zeggen heeft in Gaza, dat het bestand in december mogelijk niet verlengd zal worden. Zijn argument was dat Israël de humanitaire nood in de Gazastrook niet verzacht heeft.

Ook in Israël is er kritiek op het bestand, vooral van de zijde van rechtse en religieuze partijen. Hamas zou tijd krijgen zichzelf te herbewapenen. In december loopt het staakt-het-vuren af.