Internet Weblog van de dag

Lege schappen door kredietcrisis A man shopping at a local supermarket Moscow, Monday, Oct. 20, 2008. Some analysts say that Russia's economy remains relatively healthy and the currency should show more resilience, but many Russians still remember the 1998 currency collapse. (AP Photo/Misha Japaridze) Associated Press

Russische doemgedachten. NRC Handelsblad-correspondent Michel Krielaars blogt over de crisisgevolgen in Rusland:„In Samara aan de Wolga zijn de schappen van een grote supermarktketen leeg. In het nabijgelegen Oeljanovsk worden sommige basisproducten niet meer verkocht. En zelfs in Moskou zijn bij filialen van supermarktketen Perekrjostok taferelen te zien die aan de vroegere Sovjet-Unie doen denken. Een voorbode van wat komen gaat? Ik hoop van niet. Maar als je naar de Russische radio luistert, ontkom je bijna niet aan die doemgedachte. In Rusland wordt 46 procent van het voedsel en 80 procent van de geneesmiddelen uit het buitenland geïmporteerd. Moskou en Sint-Petersburg zijn voor hun voedselvoorziening zelfs voor 75 procent van het buitenland afhankelijk. Als de tussenhandelaren nu al geen leningen meer kunnen krijgen om in dat buitenland in te kopen, betekent dat dat de import binnenkort stil komt te liggen. In Samara en Oeljanovsk is dat waarschijnlijk al aan de hand.

Een paar dagen geleden deed op de zender Echo Moskvy een politieman in de provincie zijn beklag over het feit dat hij geen salaris meer kreeg. ,,Dat wordt meer steekpenningen betalen”, zei de Armeense taxichauffeur, van wiens diensten ik gisteravond gebruik maakte.”

Lees meer over Rusland en de crisis op nrc.nl/moskou