Historische deal China-Taiwan

Taiwanese en Chinese onderhandelaars hebben gisteren een historisch akkoord bereikt. Ze zijn het eens over uitbreiding van zeeverbindingen en chartervluchten, over postdiensten en over voedselveiligheid. China heeft sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 geweigerd Taiwan te erkennen. Door het akkoord is er voor het eerst sinds 1949 weer scheepvaart mogelijk in de Zeestraat van Taiwan. Het aantal passagiersvluchten tussen beide landen wordt uitgebreid van 36 tot 108 per week. Nieuw is dat er maandelijks ook zestig vrachtvluchten over de zeestraat gaan. De luchtvaartbeperkingen waren al verminderd nadat in juni een akkoord werd gesloten over directe lijnvluchten vanaf de vijf grote steden in China naar Taipei. Tot die tijd was Taiwan voor Chinezen alleen via Hongkong bereikbaar. Taiwan en China raakten in 1949 tijdens een burgeroorlog gescheiden, maar China blijft het eiland beschouwen als onderdeel van zijn grondgebied. Peking dreigt nog steeds militair in te grijpen als Taiwan de onafhankelijkheid uitroept. (NRC)