Het einde van Begemann is andermaal uitgesteld

Anders dan de bedoeling was, houdt Begemann het toch niet voor gezien. Een oude bekende blaast nieuw leven in de voormalige machinefabriek uit 1874.

De euthanasie van het stokoude Begemann wil maar niet lukken.

Na vier jaar vergeefs zoeken naar een „voor aandeelhouders acceptabele exitregeling” heeft de huidige leiding besloten om de tent nieuw leven in te blazen. Maandag stemden ook de aandeelhouders massaal in met het voorstel om voor 55 miljoen euro het bedrijf Ego Lifestyle over te nemen, een bedrijf dat luxueus uitgevoerde laptops verkoopt. Voorlopig wordt daarvan maar 2,25 miljoen euro betaald, in aandelen Tulip. De rest wordt de komende twee jaar voldaan middels een converteerbare lening, om te zetten in nieuw uit te geven aandelen Begemann. Aandeelhouders krijgen overigens ook de keuze niet aan deze omgekeerde overname mee te doen – het is Ego te doen om de beursnotering, waarmee het een financieringsmogelijkheid opent voor ambitieuze groeiplannen. Voor 1 euro per aandeel kunnen beleggers worden uitgekocht. Die prijs ligt 20 cent hoger dan de gemiddeld koers in het laatste jaar.

Met de inlijving van Ego ondergaat het 134 jaar oude Begemann voor de zoveelste maal een gedaanteverwisseling. Ooit, in de negentiende eeuw opgericht als ijzergieterij, groeide het uit tot algemene machinefabriek. En in 1986, toen het inmiddels beursgenoteerde bedrijf op sterven na dood was, werd het gered door de roemruchte zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Hij vormde de Koninklijke Begemann om tot investeringsmaatschappij waarin hij tientallen andere noodlijdende bedrijven onderbracht. Op het toppunt had het een beurswaarde van 800 miljoen gulden.

Na de omvangrijke voorkenniszaak rond beursfonds HCS, waarin Van den Nieuwenhuyzen privé had belegd, trok hij zich terug uit Begemann. Zijn broer Jeroen begon het concern vanaf 1996 te ontmantelen. Bleef over, begin deze eeuw, een slapend beursfonds met slechts één belang, in computerbouwer Tulip, dat onlangs werd omgedoopt tot Nedfield.

Maar het gehannes was nog niet voorbij. Verschillende (activistische) aandeelhouders probeerden de controle over het bedrijf te bemachtigen, of in elk geval over Tulip. Het leidde tot rumoerige aandeelhoudersvergaderingen, een procedure bij de Ondernemingskamer en een schikking.

Het ironische van de huidige transactie is dat twee historische lijnen opnieuw samenkomen. Oprichter en grootaandeelhouder van Ego is Huub van den Boogaard. Hij is de voormalige topman van HCS en maakte de donkere dagen mee in de zomer van 1991, toen dat IT-bedrijf op omvallen stond. Hij zocht geldschieters onder rijke particuliere investeerders. Onder hen: Joep van den Nieuwenhuyzen. Zijn geldinjectie was de voorbode van de slepende voorkenniszaak.

Van den Nieuwenhuyzen heeft niets meer met Begemann te maken, maar zijn naam blijft toch onlosmakelijk met de geschiedenis ervan verbonden. Van den Boogaard laat weten niet actief bestuurder van het nieuwe Begemann te worden. Hij blijft als houder van een niet nader te noemen belang betrokken als aandeelhouder.

    • Philip de Witt Wijnen