God is weer met Diego Maradona

Gisteren werd Diego Maradona benoemd tot bondscoach van Argentinië. Reden voor de leden van de Kerk van Maradona om te zingen en te dansen.

Vorige week werd Diego Armando Maradona 48 jaar. Ter ere van deze heugelijke dag hielden zijn bewonderaars, allen verenigd in de Iglesia Maradoniana, in de nacht van woensdag op donderdag een groot feest in de Pizza Banana, een discotheek annex restaurant in Buenos Aires. Er werd gezongen, gedanst en gebeden. Dit keer niet alleen omdat hun god jarig was en de kerk tien jaar bestond, maar vooral omdat eerder die dag was aangekondigd dat Maradona bondscoach van het Argentijnse elftal zou worden.

Net na middernacht meldde de aanbeden voetballegende zich aan de telefoon. De 300 aanwezigen (de kerk telt 120.000 leden verspreid over de wereld) zwegen terwijl Maradona sprak: „God zal weer met ons zijn en Hij zal weer de glorie schenken die ons in 1986 ten deel viel toen Argentinië wereldkampioen werd.” Destijds maakte Maradona in de kwartfinale tegen Engeland twee legendarische doelpunten. De ene na een razendsnelle solo langs vijf Engelsen, de andere door een tikje met zijn hand, een actie die hij twintig jaar lang niet als de zijne maar als die van God heeft bestempeld.

Maradona, geboren in Fiorito, een sloppenwijk in Buenos Aires, had nog niet opgehangen of de leden van de Kerk van Maradona zongen ‘Eens zullen we weer kampioen zijn’. Want sinds 1986 is het Argentijnse elftal, hoe boordevol ook met talent, niet meer wereldkampioen geworden. Maradona’s volgelingen, die allen het tetragram ‘D10S’ (Dios is Spaans voor god, 10 was zijn rugnummer) op hun lichaam hebben getatoeëerd, geloven zeker in de verlossing. ‘48 jaar na Maradona’, volgens de jaartelling van de kerkleden, gaat Argentinië weer gloriëren. Maar een onderzoek van het dagblad Clarín gaf aan dat 74 procent van de lezers allerminst gelooft dat Maradona Argentinië triomfen brengt.

De volgens velen ‘beste voetballer aller tijden’ gelooft er zelf natuurlijk wel in. De artsen die hem in al die jaren van ontreddering trouw zijn gebleven, verkondigen dat Maradona zowel fysiek en psychisch weer gezond is. Drugs, alcohol, obesitas, zelfmoordpogingen, huwelijksproblemen, claims van vrouwen dat zij een kind van Maradona hebben gebaard, een zware hartaanval en een maagoperatie hebben hem niet gesloopt.

Maradona kan niet zonder voetbal. Wie zoals hij als baby als eerste cadeautje van zijn ouders een bal heeft gekregen en vanaf de eerste speelmomenten applaus heeft geoogst, loopt een groot risico op verslavingen. Op zijn zevende jaar demonstreerde hij in de rust van voetbalwedstrijden voor tienduizenden liefhebbers zijn jongleertalenten. Nog steeds doet hij dat graag. Zonder applaus en aanbidding kan hij niet leven. Maar of hij het Argentijnse voetbalelftal kan redden, is voor velen de vraag.

Voorzitter Julio Grondona van de Argentijnse voetbalbond, een omstreden man die gedurende zijn al 29-jarige ambtsperiode vaak van fraude en omkoping is beticht, heeft er vertrouwen in dat Maradona het beter zal doen dan de in oktober ontslagen bondscoach Alfio Basile. Gisteren maakte hij officieel bekend dat Maradona de nieuwe bondscoach wordt. Maradona krijgt een team van assistenten om zich heen, met aan het hoofd Carlos Bilardo, de man die in 1986 coach was van het wereldkampioenschapselftal.

Op 19 november maakt Maradona zijn debuut. Dan speelt Argentinië in het Hampden Park van Glasgow een oefenduel tegen Schotland. Dat Maradona slechts een stuk of twintig wedstrijden clubcoach is geweest – in 1994 en 1995 van Deportivo Mandlyu en Racing Club – zegt weinig over zijn kwaliteiten. „Grote voetballers zijn niet per definitie goede coaches”, zei Pelé, Maradona’s Braziliaanse evenknie als voetballegende die nooit een bewonderaar van de Argentijn is geweest.

Oud-voorzitter Corrado Ferlaino van Napoli, waar Maradona in de jaren tachtig zeven jaar lang schitterde, zei daarop in La Gazzetta dello Sport: „Toen hij bij Napoli speelde, was Bianchi coach. Geen enkele speler luisterde naar hem of praatte met Bianchi. Er was maar een coach én aanspreekpunt, binnen en buiten het veld, dat was Maradona. Hij is als geen ander tactisch onderlegd. Maar kan hij omgaan met zijn emoties? En hoe zal het Maradona vergaan als hij faalt als coach? Dan valt hij weer in een diep gat. En dat zou ik hem willen besparen.”

    • Guus van Holland