Flesje water mag in 2010 weer mee het vliegtuig in

Irritatie, heel veel irriratie, wekte het EU-verbod op vloeistoffen in vlieghandbagage op. Vanaf 6 november 2006 mochten passagiers in de Europese Unie vloeistoffen, crèmes en sprays alleen nog meenemen in hoeveelheden van maximaal 100 milliliter. Én alles moest zijn verpakt in een doorzichtig, hersluitbaar plastic zakje. Had je net een flesje water gekocht voor in het vliegtuig, werd het door een beveiligingsbeambte afgepakt en in een kliko gegooid. Aanleiding voor het verbod was een complot in Groot-Brittannië waarbij terroristen van plan waren vliegtuigen met vloeibare bommen op te blazen.

De reislustige europarlementariërs vroegen al snel om afschaffing van de maatregel, omdat aanslagen met vloeibare explosieven haast onmogelijk zouden zijn. En als het wel zou lukken, volstaan hoeveelheden van minder dan 100 milliliter, zeiden zij. Gisteren maakte Jens Mester, woordvoerder transport bij de Europese Commissie, bekend dat het verbod per april 2010 vervalt.

Vindt de Commissie het verbod uiteindelijk ook onzin?

„Nee, wij zijn nog steeds van mening dat vloeibare explosieven een bedreiging vormen op Europese luchthavens. Maar we zijn niet doof geweest voor de klachten uit het Europees Parlement en van burgers in Europa. De maatregelen werden als irritant ervaren. Daarom hebben we gezocht naar alternatieven voor het verbod. We zijn erg optimistisch over nieuwe technologieën die we naar verwachting in 2010 in kunnen zetten voor de controle op vloeibare explosieven. Zo kunnen we de hoogste mate van veiligheid blijven garanderen.”

Hoe werkt die nieuwe techniek?

„Dat kan ik nog niet precies zeggen, maar diverse Europese bedrijven zijn vergevorderd met de ontwikkeling van apparaten die van buitenaf kunnen bepalen of er vloeibare explosieven in de handbagage zitten. Het volstaat dan dus om de bagage op de loopband te zetten en door het apparaat te halen.”

Dat apparaat gaat straks niet telkens voor niets af?

„Nee, dat denk ik niet. Er is nogal een verschil tussen aftershave en vloeibare explosieven.”

Kan ik straks ook naar de VS weer mijn flesje water mee het vliegtuig in nemen?

„Andere landen met soortgelijke restricties als de EU hebben nog niet aangekondigd dat ze die opheffen. Maar als de nieuwe techniek goed werkt, zou dat natuurlijk wel goed kunnen.”

    • Wilmer Heck