Film van de dag

The French Connection. Schoolmakende misdaadfilm, waarin de schamele, maar vasthoudende Newyorkse narcoticarechercheur Jimmy ‘Popeye’ Doyle (Gene Hackman in morsige regenjas en met vettig hoedje) jacht maakt op het brein (Fernando Rey) achter een drugstransport vanuit Marseille. Doyle bijt zich zo vast in de zaak dat hij regelmatig een grens overschrijdt. Samen met ‘Dirty Harry’ (Clint Eastwood) werd hij het prototype van de niets en niemand ontziende, vuilbekkende, racistische smeris. Vooral bezienswaardig wegens de raak getroffen ‘couleur locale’ en een adembenemende, vaak geïmiteerde achtervolgingsscène. Cameraman Oiwen Roizman probeerde de metropool er op zijn vies-bruinst te laten uitzien. Ook met de op 10 februari overleden Roy Scheider als Popeye’s partner Buddy Russo.(William Friedkin, 1971, VS), RTL7, 22.40-0.45u.

André Waardenburg