Film van de dag

Popeye’ Doyle (Gene Hackman) schakelt drugsbendelid Pierre Nicoli (Marcel Bozzuffi) uit in The French Connection (William Friedkin, 1971). This is an image provided by the Library of Congress from the movie "The French Connection." Twenty-five movies, including this one, have been chosen this year for the National Film Registry, a compilation of significant films being preserved by the Library of Congress. Half the movies made before 1950 and 80 percent to 90 percent of those produced before 1920 have disappeared, according to a librarian said. He added that more are lost each year, partly because of the recently discovered "vinegar syndrome" that attacks the safety film used to preserve most of them. (AP Photo/Library of Congress)
Popeye’ Doyle (Gene Hackman) schakelt drugsbendelid Pierre Nicoli (Marcel Bozzuffi) uit in The French Connection (William Friedkin, 1971). This is an image provided by the Library of Congress from the movie "The French Connection." Twenty-five movies, including this one, have been chosen this year for the National Film Registry, a compilation of significant films being preserved by the Library of Congress. Half the movies made before 1950 and 80 percent to 90 percent of those produced before 1920 have disappeared, according to a librarian said. He added that more are lost each year, partly because of the recently discovered "vinegar syndrome" that attacks the safety film used to preserve most of them. (AP Photo/Library of Congress) Associated Press

The French Connection. Schoolmakende misdaadfilm, waarin de schamele, maar vasthoudende Newyorkse narcoticarechercheur Jimmy ‘Popeye’ Doyle (Gene Hackman in morsige regenjas en met vettig hoedje) jacht maakt op het brein (Fernando Rey) achter een drugstransport vanuit Marseille. Doyle bijt zich zo vast in de zaak dat hij regelmatig een grens overschrijdt. Samen met ‘Dirty Harry’ (Clint Eastwood) werd hij het prototype van de niets en niemand ontziende, vuilbekkende, racistische smeris. Vooral bezienswaardig wegens de raak getroffen ‘couleur locale’ en een adembenemende, vaak geïmiteerde achtervolgingsscène. Cameraman Oiwen Roizman probeerde de metropool er op zijn vies-bruinst te laten uitzien. Ook met de op 10 februari overleden Roy Scheider als Popeye’s partner Buddy Russo.(William Friedkin, 1971, VS), RTL7, 22.40-0.45u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg