Bush laat armoe en oorlog na

De Amerikaanse president George W. Bush laat zijn opvolger na acht jaar een land na waarvan het uitgeputte leger verwikkeld is in twee oorlogen (sinds 2001 in Afghanistan, en sinds 2004 in Irak).

De economie staat bovendien aan de vooravond van een mogelijk zeer lange periode van recessie als gevolg van de dit jaar in alle hevigheid uitgebroken kredietcrisis. Overal vallen ontslagen, het consumentenvertrouwen daalt en grote aantallen huiseigenaren kunnen hun hypotheek niet meer betalen.

De Amerikaanse overheidsfinanciën staan er al niet veel beter voor. Een historisch ongekend hoge staatsschuld en begrotingstekort zullen de financiële armslag van de volgende president beperken.

Wie er ook gekozen is als zijn opvolger, Bush’ partijgenoot John McCain (72) of de Democraat Barack Obama (47), beiden zullen grote moeite hebben al hun campagnebeloftes over ziektekosten, werkgelegenheid, onderwijs en hulp aan huiseigenaren in te lossen. Want veel geld daarvoor is er niet.